Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi krompir
  • 07.04.2022. 18:00

Indijski plavi krompir: Ušteda za potrošače, ali i proizvođače

Nova sorta krompira je rodnija, ukusnija, otpornija na bolesti i priprema se kraće nego konvencionalne, bele.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 827
  • 60
  • 0

Krompir je u Indiji četvrta prehrambena kultura po važnosti posle pirinča, pšenice i kukuruza. Uzgaja se u ovoj državi preko 300 godina, a sorte su prilagođene klimi sa toplim letima i kratkim zimama. U Indo-Gangskoj ravnici uzgaja se tokom kratkih zimskih dana od oktobra do marta, dok se neke celogodišnje proizvodnje odvijaju u relativno visokim predelima na jugu.

Madia Pradesh je pokrajina u kojoj su najbolji uslovi za uzgajanje ove kulture, a usev se rotira sa bamijom i sojom.

Novu sortu plavog krompira jedinstvenog naziva Neeklanth Kufri je stvorio farmer Mišrilal Rajput iz Bopala, prenosi Kirishi Jagran. Kaže da je ona korisna kako za poljoprivrednike, tako i za potrošače i prerađivače.

"U poređenju sa običnim belim, plavi je bogat antioksidansima. Utvrđeno je da 100 grama sadrži 100 mg antioksidanasa, što je skoro sedam puta više od njihove količine u običnom krompiru", pojašnjava ovaj farmer. 

Prinos je veći po istoj ceni uzgoja u odnosu na bele sorte. Otporan je na brojne bolesti koje se javljaju u uslovima obilnih padavina, što smanjuje ulaganje poljoprivrednika u useve. Odlikuje se odličnim ukusom, a za pripremu je potrebno manje vremena u odnosu na konvencionalni.

Uzgoj prilagođen lokalnim uslovima je isplativiji, jer se negativan uticaj klimatskih promena na produktivnost useva može donekle neutralisati odabirom odgovarajućih sorti za to područje.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Plavi krompir Sorta krompira Antioksidansi Neeklanth Kufri Otporna sorta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.