Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savremena proizvodnja povrća 2018.
  • 11.02.2018. 09:00

Integralni pristup - realnost povrtarstva 

Na najznačajnijem skupu povrtara u zemlji "Savremena proizvodnja povrća" održanom po 19. put u Master centru Novosadskog sajma govoreno je o "rezanju" troškova proizvodnje, "bumu" bolesti i štetočina izazvanim klimatskim promenama i neophodnosti uvođenja precizne poljoprivrede.

  • 433
  • 17
  • 0

Više stotina proizvođača iz Vojvodine, centralne Srbije, ali i susednih država, posetilo je 19. savetovanje "Savremena proizvodnja povrća" gde su predstavljene najnovije tehnologije, ali i trendovi u proizvodnji povrća. Predsednik Vojvođanskog društva povetara i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Žarko Ilin je na skupu rekao da povrtari u vremenu liberalizovanog tržišta, visokosubvencionisanom povrću iz Evropske unije mogu da konkurišu samo smanjenjem troškova proizvodnje:

"Povrtari mogu samo racionalno da troše energente. Pre svega izuzetno skupo gorivo pošto je evrodizel danas od 155 do 160 dinara. Troškove možemo smanjiti i preciznom poljoprivrednom kako bi smanjili prazne hodove i povećali efikasnost primenjene mehanizacije. Treba racionalno koristiti orgnaska i mineralna đubriva kao i pesticide. Na kraju treba uvesti mehanizovanu ili polumehanizovanu berbu i tako smanjiti broj radnika po jedinici površine"

Krompir po 9 evrocenti ruši matematiku

Pomoć Pokrajine

Pokrajinska administracija će i ove godine intenzivno pomagati sektor proizvodnje povrća, obećava pomoćnik sekretara za poljoprivredu Mladen Petković:

"U povrtarstvu nastavljamo pomoć u izgradnji zaštićenog prostora kao i sisteme za navodnjavanje. Pažnju na naše start up programe treba da obrate i mladi od 18 do 40 godina".

Integralni pristup afirmiše biološke mere borbe

Rukovodilac Pokrajinskog centra Prognozno izveštajne službe Dragica Janković na savetovanju je održala predavanje "Virusi u proizvodnji paprike i mere za njihovo suzbijanje". Ona kaže da bi država pod hitno morala da donese zakon o integralnoj proizvodnji bilja kako ne bi bio ugrožen naš izvoz voća i povrća.

"Na državi je da se bavi procedurom donošenja zakona. Na nama, struci, je da primenjujemo principe integralne proizvodnje da bi naše povrće bilo spremno kako za domaće tako i za ino tržište. Integralni pristup afirmiše biološke mere borbe. Sve to dovodi do održive primene pesticida", rekla je Jankovićeva.

U Master centru Novosadskog sajma eksperti u povrtarskom sektoru su poljoprivrednike upoznali i sa preciznom poljoprivredom i njenom primenom u povrtarstvu, zatim o ishrani povrća u stresnim uslovima, bilo je reči o izazovima zaštite bilja pri sve izraženijim klimatskim promenama a govoreno je i o neophodnosti unapređenja zdravstvene bezbednosti povrća.

Ne treba izostaviti ni činjenicu da su najznačajnije okupljanje povrtara, iako najavljeni, izbegli ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Dragica Janković Žarko Ilin Mladen Petković Povrtarstvo Integralna proizvodnja Savetovanje Master centar Povrće


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P