• Proizvodnja povrća
  • 21.04.2017. 12:10

Intenzivna proizvodnja u Gložanima

Miroslav Kudron se u Gložanima sa porodicom bavi intenzivnom proizvodnjom povrća u plasteniku. Zbog problema sa otkupom, priključio se zadruzi "Seoska bašta". Ove godine njeova paprika stići će do Mađarske.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.911
  • 95
  • 0

Miroslav Kudron se u Gložanima sa porodicom bavi intenzivnom proizvodnjom povrća u plasteniku. Rade i na otvorenom polju, ali im je prva opcija isplativija.

"Na manjim površinama se može zaraditi veći novac", kaže Miroslav i dodaje da ima ukupno 20 hektara zemlje, od čega su 3,5 hektara na otvorenom - za krompir, luk i papriku. Plastenici zauzimaju 1.200 kvadrata.

Paprika, krastavac, paradajz

Prve plodove porodica Kudron očekuje početkom maja, a sadnja na otvorenom kreće nakon prve berbe u plasteniku.

"To je neki optimalni rok za proizvodnju bez grejanja. Pristižu paprika i krastavac, a paradajz nešto kasnije. Na otvorenom se počinje oko 15. maja sa paprikom rogom crvenom, za koju imamo obezbeđen plasman", kaže Kudron.

Udruživanje za izvoz

Poljoprivrednici iz Gložana su udruženi u povrtarskoj zadruzi "Seoska bašta". Imali su mnogo problema sa otkupom povrća na domaćem tržištu. Ove godine potpisali su dogovor sa firmom za preradu iz Mađarske, pa će njihova paprika ići u izvoz.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Miroslav Kudron Gložani Paprika Seoska bašta


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Vertigo production

Laze Nančića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66, e-mail: vertigons@gmail.com web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi