Uprkos tome što u svetu postoji tržište na koje se može plasirati sveže i sušeno povrće, srpski proizvođači sve češće odustaju od uzgoja povrća ili napuštaju sela, jer u povrtarstvu nisu videli šansu za dobru zaradu. Šta treba činiti da se to promeni?
Iako u Srbiji postoji potencijal da povrtarstvo bude ozbiljan izvozni adut, ta mogućnost je kod nas i dalje nedovoljno iskorišćena. Uprkos tome što u svetu postoji tržište na koje se može plasirati sveže i sušeno povrće, proizvođači sve češće odustaju od uzgoja povrća ili napuštaju sela, jer u povrtarstvu nisu videli šansu za dobru zaradu.
Duško Đurić je, pre skoro 20 godinana, svom imanju u Dražinovićima, u Zlatiborskom okrugu, počeo da suši povrće. Kako prenosi RTS, on je trenutno jedini proizvođač, u užičkom kraju, koji takve proizvode izvozi susednim državama. Međutim, on često povrće donosi iz Vojvodine, zato što ga u požeškoj opštini nema dovoljno.
Đurić objašnjava da godišnje dobije oko 200 tona sušenog povrća, za šta mu treba oko 2.000 tona svežeg povrća. Uprkos tome što se, kako tvrdi, uradi dosta, on smatra da može da se uradi mnogo više, ali za to nema dovoljno povrća i napominje da sam plasman robe nije problematičan. Prema Đurićevom mišljenju država, ali i ostale strukture, trebalo bi više da edukuju i podstiču mlade ljude da se bave povrtarstvom, pa bi tako bilo i više sirovina za preradu.
Selo Pilatovići, kod Požege, najpoznatije je po povrtarskoj proizvodnji. Proizvođač Radojko Bukvić, koji se nekada bavio fudbalom i bio jedan od najboljih golmana SFRJ, nakon uspešne sportske karijere, nastavio je porodičnu tradiciju uzgajanja povrća, koju danas prenosi na unuka Alekseja. On se slaže s konstatacijom Duška Đurića da bi i sveže povrće lako našlo svoj put do stranog tržišta, ali nema dovoljnih količina za izvoz.
Bukvić napominje da seljaci ovde imaju sve uslove za kvalitetnu proizvodnju, ali bi neko ipak trebao da ih organizuje, a kako smatra rešenje bi bio neki vid zadruge, pomoć od opštine, neki povoljni kredit, što bi malo ohrabrilo povrtare da se upuste u neku ozbiljniju proizvodnju. Vredni domaćini, napominju da to selo ipak, ima budućnost, jer će uskoro kroz Pilatoviće proći i auto-put, pa žitelji tog dela požeške opštine očekuju da će Koridor 11 ubrzati plasman njihovih proizvoda na svetsko tržište.
Foto: matb19 / Flickr
Izvori
Tagovi
Autor