Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompanija Grimme
  • 08.09.2017. 16:15

Jednostavno vađenje krompira uz Grimme mašine

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, kompanija "Grimme" specijalizovala se za krompir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji Nemačka u samom vrhu.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.075
  • 19
  • 0

Bez neprestanih inovacija, teško se može biti konkurentan na tržištu poljoprivredne mehanizacije. Itekako to znaju i uspešno se s time nose porodične kompanije "Grimme" i "Amazone", koje su u Kapelnu kod Oldenburga u Nemačkoj organizovale dvodnevnu konferenciju za čak 120 novinara iz celoga sveta.

Premijerno su prikazali inovacije, koje će izložiti na Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije "Agritechnica", 12. novembra u Hanoveru.

Prvi dan pripao je kompaniji "Grimme" koja je predstavila samohodnu vadilicu šećerne repe Rexor 630, PowerCombi sa sorterom zemlje sa krompira i takozvani "SoftFlow" prenos transportera krompira, vadilicu krompira EVO 290, koja koristi tehnologiju uspešnog SE 260 i samohodnu vadilicu krompira Ventor 4150.

Specijalizovani za krompir

Moćna mašina "Rexor", između ostalog, ima jedinstveni višestruki nosač sa "minimalnom jedinicom za skalpiranje" i defoliator FM serije. Nežno uklanja ostatke pri vrhu useva, a kako dolazi bez skalpera, smanjuje broj oštećene repe i povećava ukupni prinos useva. Koliko je reč o manjem rezu, dočarali su stavljanjem kovanice od dva evra na vrh šećerne repe.

Rexor 630, samohodna vadilica šećerne repe

Uz mehanizaciju za ratarske kulture, kompanija "Grimme" specijalizovala se za krompir, po čijoj je proizvodnji i potrošnji Nemačka u samom vrhu. Tako novi "PowerCombi" ima sorter koji prepoznaje kamenje, zemlju i drugo smeće, koje jednostavno izbacuje, povećavajući tako kapacitet kombija. Tu je i "SoftFlow" sistem kojim se transportuje krompir, a koji sprečava udare i stvaranje mrlja na krompiru. Njihova vadilica krompira "EVO 290" je prva sa kapacitetom od devet tona, što je u odnosu na njihovu poznatu mašinu "SE 260", povećanje od čak 50% kapaciteta.

Tu je i samohodna vadilica "Ventor 4150" zapremine 15 tona. Kompanija "Grimme" svoje fabrike, osim u Evropi, ima i u Americi, a sada osvaja i Aziju. Naime, otvorili su novu fabriku u Tianjinu u Kini.

"Kina ima pet miliona hektara pod krompirom, a tek 10% mehanizacije, što je veliki potencijal za razvoj", rekao je Kristof Grimi (Christoph Grimme), 29-godišnjak koji je u porodičnoj kompaniji počeo da radi tek nakon što je stekao petogodišnje iskustvo u kompaniji "Claas". Iskustvo, ali i diplomu mašinstva, iskoristio je i za stvaranje start-up kompanije "Schmiede.one" - portala putem kog prodaje polovnu mehanizaciju.

Prvo iskustvo, onda ulazak u porodičnu kompaniju

Uz oca Franca (Franza), koji je četvrta generacija te porodične kompanije, na njenom čelu je i ćerka Kristina (Christine), koja vodi odnose sa javnošću, a najmlađi sin Filip (Philipp), poput brata, pre ulaska u firmu stekao je iskustvo radom u AGCO poljoprivrednoj grupi u Južnoj Africi. Dakle, prvo iskustvo, a tek potom ulazak u uhodani porodični biznis. Pristupačni i jednostavni, uprkos milionskoj vrednosti, lako su odgovarali na pitanja brojnih medija.

Kristof i Franc Grimi

Kompanija "Grimme" je rad je svojih moćnih mašina odmah i prikazala na polju u sklopu farme, koja je u njihovom vlasništvu već 30 godina. Izvađeni krompiri odmah su se pekli i završili na tanjirima brojnih gostiju. Zanimljivo, iako smo očekivali da će vađenje šećerne repe i krompira biti tek demonstrativno - njihove mašine nastavilie su sa radom i nakon povlačenja novinara i posao dovršile do kraja.

Foto: Željka Rački-Kristić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!