Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje graška
  • 19.11.2023. 07:30

Jesenja ili prolećna setva graška? Koje su prednosti i mane?

Grašak se do kraja novembra može još sejati u južnim područjima. Ali, poseban oblik je kasna zimska setva kada u zemlju polažemo seme koje ostaje neaktivno, uspavano, zbog niskih temperatura, prekriveno snegom.

Foto: Depositphotos/muzsy
  • 164
  • 59
  • 0

Jedna od povrtlarskih vrsta koja ima izuzetno povoljno delovanje na zemljište je grašak. Osim što ćemo njegovom setvom obezbediti berbu, obogatićemo zemlju korisnim elementima, povećati njegovu plodnost i rahlost. Kao predusev deluje pozitivno na većinu drugih biljnih vrsta koje uzgajamo i doprinosi njihovoj rodnosti.

Prednosti i mane jeseni i proleća

Setva graška tokom jeseni ima niz prednosti. U zimskom periodu ova kultura akumulira hranljive materije, pre svega azot, sprečava eroziju, može da se iskoristi kao zeleno đubrivo.

Nakon skidanja letnjih kultura ima dovoljno vremena da se zemlja obradi i pripremi za setvu koja se u kontinentalnim područjima obavlja tokom oktobra i početkom novembra, a u južnim i do kraja novembra. Cilj je da do pojave mraza, snega i niskih temperatura imamo mlade biljke koje su dovoljno narasle i razvile se da mogu izdržati takve uslove. Suviše ranom setvom one prerastu i postaju osetljive na mraz, dok kod suviše kasne, niske temperature mogu biti pogubne za biljke u fazi nicanja.

Možemo ga sejati u redove ili kućice. Kod setve u redove na pripremljenoj parceli ili gredici napravimo plitke kanale dubine do tri centimetra. Međuredni razmak je od 15 do 20 cm, a razmak u redu je od pet do sedam centimetra.

Može da se iskoristi kao zeleno đubrivo (Foto: Depositphotos/beorm)

U ovom periodu mlade biljke mogu napasti lisne vaši i zbog toga usev treba redovno pregledati i pravovremeno štititi. Ponekad se javljaju i bolesti tipične za hladnije vremenske uslove. Oštre zime bez snežnog pokrivača mogu dovesti do izmrzavanja, a prevlažna sredina do truljenja. Kako bi smanjili gubitke, grašak možemo uzgajati u tunelima koji će ih zaštiti preko zime.

Prednost jesenske setve je što biljke nastavljaju da rastu u rano proljeće, ranije plodonose, imaju dovoljno vlage u zemljištu, uspeju da izbegnu neke opasne štetočine, a tu u prvom redu izbegavamo crvljivost plodova i štetu od žiška.

Grašak se seje u rano proleće čim nam vreme dozvoli

I pored toga što je tehnika skoro ista, prolećna setva može biti problematična iz više razloga. Potrebno je sačekati da se zemljište ugreje kako bi pristupili obradi i setvi. Obično je to u martu, ali nepovoljni uslovi mogu termin setve da odlože što povećava problem napada štetočina i pojave oboljenja. U nekim godinama proleća su suva i neophodno je zalivanje. Prednost je što u povoljnim uslovima grašak niče ujednačeno, biljke brzo rastu.

Setva pred zimu

Poseban oblik je kasna zimska setva kada u zemlju polažemo seme koje ostaje neaktivno, uspavano, zbog niskih temperatura, prekriveno snegom. Prednost je što ovakvo seme klija i niče u veoma rano proleće. Biljke su izuzetno otporne, a usev izbegava najveći broj štetočina i bolesti.

Nedostatak je što nam treba veća količina semena, jer je veliki broj zrna koja će propasti. Drugi problem je neujednačeno nicanje i razvoj što stvara probleme tokom perioda vegetacije, oko zaštite i berbe.


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica leptirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži belančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, skrob,... Više [+]

Tagovi

Grašak Bolesti graška Zaštita graška Mane Prednosti Setva graška Jesenja setva graška Zimska setva graška Prolećna setva graška


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vraćaju li se mladi na selo? Mišljenja su podeljena - koje je vaše?