Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastvor od joda
  • 16.05.2023. 07:30

Jod u povrtarstvu se koristi u mikrodozama - kako napraviti rastvor?

Jod se koristi kao đubrivo za zalivanje i folijarnu prihranu, ali i kao sredstvo za zaštitu povrtarskih kultura od štetočina i bolesti.

Foto: Depositphotos/FussSergeis
  • 3.564
  • 158
  • 0

U ishrani povrća često slušamo koliko su važni azot, fosfor i kalijum, a zaboravlja se značaj mikroelemenata, posebno joda. Osim toga, on ima važnu ulogu kada je u pitanju kontrola i zaštita od štetočina i bolesti, poboljšanje imuniteta biljaka. Upotrebljava se za dezinfekciju zemljišta i ne primenjuje u vreme mirovanja biljaka.

Kako se manifestuje nedostatak joda?

Nedostatak joda se manifestuje kroz loše zametanje plodova, truljenje cvetova, biljke kasnije stupaju u fazu cvetanja i plodonošenja, smanjuje se veličina plodova, opada imunitet biljaka i one postaju meta napada nematoda, larvi i raznih gljivica.

U samim plodovima smanjuje se sadržaj skroba i menja njihov kvalitet i ukus.

Oprez: Koriste se mikrodoze

Najčešće se koristi kao đubrivo, ali i za prevenciju bolesti kao što su plamenjača, pepelnica, truleži. Deluje i na prve znakove infekcije. Upotrebljava se zalivanjem ili kao folijarno đubrivo.

Koristi se u mikrodozama, jer veće koncentracije mogu da spale biljke. Kada ga upotrebljavamo za folijarnu prihranu ili tretiranje biljke moraju da budu velike i jake, inače možemo izazvati štetne posledice. Na rasad se primenjuje tek kada se ukorene, jer su neke vrste izuzetno osetljive, posebno patlidžan. Ne koristi se često.

Rastvor za zaštitu i đubrivo

Nakon sadnje rasada paradajza, patlidžana, paprike dobro je svaku biljku zaliti sa jednom litrom rastvora koji se priprema tako što se u 10 litara vode ukapaju tri kapi joda. Za krastavce se na devet litara vode doda jedna litra mleka i 12 kapi joda. Okupajte biljke krastavaca i površinu okolnog zemljišta. To će pomoći u uništavanju spora plamenjače i pojave hloroze.

U zaštiti kupusa primenjuje se nešto veća doza joda, na 10 litara vode dodaje se 40 kapi, a na svaku biljku izlivamo jednu litru rastvora.

Može da se koristi i kao folijarno đubrivo, ali tada koristimo blaži rastvor od pet kapi u 10 litara vode.


Tagovi

Jod Prihrana povrća Zaštita povrća Jod đubrivo Jod fungicid Nedostatak joda Jod u povrtarstvu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB