Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 08.07.2022. 07:30

Kada je lubenica zrela?

Samo zrele lubenice su ukusne. Kako prepoznati pravi trenutak berbe?

Foto: Depositphoto/vverve
  • 857
  • 30
  • 0

Lubenice su najpopularnije tokom leta, bogate su vodom i odlične za osvežavanje i hidratiziranje. Kako bi ubrali plod u pravom trenutku potrebno je posmatrati biljku, jer postoje nepogrešivi znakovi da je pravi trenutak za berbu.

Nedozreli plodovi su neukusni, blede pulpe i nisu sočni. Prezreli imaju brašnastu konzistenciju, unutrašnjost je mekana i počinje truliti. Od sadnje do berbe lubenice treba da prođe između 75 i 95 dana. Kada se obavlja setva semena tada je potrebno oko 100 dana. Taj period zavisi od sorte i uslova uzgajanja.

Pospešite dozrevanje

Na biljci se uklanja vrh. To će pomoći razvoju bočnih prirasta koji daju krupnije plodove. Lubenica jednom stranom naleže na zemlju i taj deo ostaje beo ili svetliji. Kako bi dozrevanje bilo ujednačeno možemo ih povremeno malo okrenuti.

Za ujednačeno dozrevanje povremeno ih okrenite (Foto: Depositphoto/Nikodash)

Ne treba ih snažno zaokretati, jer će doći do opadanja plodova. Kako ne bi ležali na zemlji ispod njih se stavljaju komadi daske ili stiropora. To sprečava kontakt sa zemljom i truljenje.

U poslednjoj etapi sazrevanja isključuje se navodnjavanje. Takve lubenice neće biti vodenaste, a njihov plod će imati više šećera i biće slađi sa razvijenim ukusom.

Kako znati da je zrela?

Beli ili svetli deo koji se nalazi na zemlji dobija krem nijansu. Biljka je puzava i prvi znak zrelosti je da se vitice u blizini ploda suše. Peteljka zrele lubenice počinje da se suši, a površina kore je prekrivena beličastim prahom koji je sličan vosku, odnosno stvara se pepeljak.

Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče (Foto: Depositphoto/biggereye)

Kod zrelog ploda površina kore je glatka, dok zeleni imaju hrapavu. Možemo noktom lako zagrebati površinu kore kada je lubenica zrela. Osim toga, kada prstom kucnemo u površinu kore čujemo karakteristične zvuke u zavisnosti od zrelosti. Zvuk zrele lubenice je tup i sve intenzivniji kako zrenje odmiče.

Ubrani plod se krpom obriše od zemlje, a može da se čuva nekoliko nedelja u zavisnosti od uslova. Najbolje ih je rashladiti i što pre pojesti.


Tagovi

Berba lubenice Zrela lubenica Zvuk Procena Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.