Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Batat
  • 13.08.2022. 07:30

Kada je vreme za vađenje batata iz zemlje - pre mraza?

Prvi znak da su krtole zrele je pojava žutih listova. Sušenjem se deo skroba pretvara u šećer i batat postaje ukusniji.

Foto: Depositphotos/likephotoman
  • 585
  • 38
  • 0

Vađenje batata zavisi od sorte koju smo posadili i vremenskih uslova, a prvi znak da su krtole spremne je pojava žućenja listova. Posao se obavlja kada je dan topao, oblačan i bez padavina, a temperatura treba da je iznad 12ºC.

Suvišna vlaga će usporiti sušenje i ubrzati propadanje tokom skladištenja. Batat je potrebno skloniti sa polja na sigurno mesto pre pojave mraza, jer je osetljiv na niske temperature i propada već na 7ºC. Zdrava vegetativna masa može da se kompostira.

Sušenje poboljšava ukus

Nakon berbe potrebno je što pre obaviti sušenje kako bi se na površini formirala jaka pokožica, smanjio sadržaj vode, a povećao sadržaj šećera koji nastaje iz skroba. Tako se poboljšava ukus.

Vađenje batata zavisi od sorte koju smo posadili i vremenskih uslova (Foto: Depositphotos/likephotoman)

Proces sušenja traje oko desetak dana. Tokom ovog perioda zaceliće oštećenja na površini. Optimalni uslovi za sušenje je temperatura između 26 i 32ºC, vlažnost od 85 do 90 odsto. Dovoljno je dve nedelje sušenja u jednom sloju kod ovakvih parametara.

Gde skladištiti?

Za skladištenje odabrati suvu i prohladnu prostoriju, sa temperaturom između 12 i 14ºC. Ventilacija treba biti dobra, da osigurava protok vazduha.

Najvažnije je da krtole sve vreme ostanu suvi. Tako se mogu očuvati i do godinu dana. Batat možemo čuvati u mrežastim, papirnim ili platnenim vrećama, drvenim gajbicama, sanducima sa suvim peskom. Preporučuje se da obavite pregled barem dva puta u mesecu kako bi odstranili krtole koje su počele da trule.

Uzgoj batata u Srbiji - dobra priprema zemljišta, zalivanje po potrebi i bez pesticida

Ne preporučuje se čuvanje u frižideru, jer brzo gubi na kvalitetu i propada. Izrezan u obliku pomfrita ili na druge načine može da se zamrzava.


Povezana biljna vrsta

Batat

Batat

Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat ili slatki krompir je višegodišnja kultura koja pripada porodici Convolvulus (Convolvulaceae). Potiče iz Srednje i Južne Amerike. U Evropi je do nedavno bio relativno... Više [+]

Tagovi

Batat Vađenje batata Skladištenje batata Slatki krompir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]