Pretraživanje tekstova
U slučaju da ih uberete pre vremena, brže će se kvariti. Neke vrste traju duže, neke kraće. Evo korisnih saveta
Bundeve koje planirate da koristite tokom jesenjih i zimskih meseci u svežem stanju, treba pravilno ubrati i čuvati kako bi što duže trajale.
Najvažnije je da su potpuno zrele, da im je kora čvrsta i tvrda i da se ne može lako probiti noktom.
Stabljika koja spaja tikvu s lozom počinje da se suši i smežava, što je znak njezine zrelosti. Ipak, kod berbe morate paziti da ostavite nekoliko centimetara peteljke kako biste sprečili truljenje ploda. U slučaju da potpuno otkinete peteljku, tu bundevu potrošite što pre.
Takođe, pazite da j ne oštetite prilikom branja jer svaka rana može ubrzati propadanje.
Od vitamina najviše imaju A i C, B kompleks kao i mineral kalijum. Sadrže antioksidans beta-karoten i veoma su bogate vlaknima.
Berite ih tokom vedrog dana, nikako odmah nakon kiše, a nečistoće nemojte prati nego tek obrišite krpom ili očetkajte.
Obično ih n njivi ili bašti možemo ostaviti do prvih jesenjih mrazeva, a neke od njih, kao što je na primer stambolka, biće slađe ako ih "ošuri" mraz.
Držite ih na suvom i prozračnom mestu s temperaturom između 10 i 15°C.
Rok trajanja zavisi od sorte, pa tako baternat tikva može trajati do šest meseci, muskatna i turkinja četiri do šest meseci, a hokaido tri do šest meseci. Kraći vek trajanja imaju špageti (dva do tri meseca) i obična tikva (do tri meseca).
Redovno ih proveravajte i čim uočite mjsta gde započinje truljenje, što pre ih sklonite od drugih i potrošite.
Tagovi
Sadržaj vitamina Branje bundeva Čuvanje bundeva Rok trajanja Zrelost bundeva Vreme za branje
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Simptomi prisustva lisne vaši crvenih gala (Dysaphis devecta) na jabuci u vidu deformacija, uvijanja i crvenila mladog lišća..