Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje krompira
  • 10.03.2017. 20:15

Kako da uzgajate krompir - vertikalno

Sve više je raširena metoda uzgajanja krompira u vertikalnim tornjevima. Prednost je što nema lopatanja, već kada dođe vreme za vađenje krompira, samo se otklone "zidovi" koji ga drže na gomili.

Foto: plangarden
  • 6.141
  • 283
  • 0

Sve više je raširena metoda uzgajanja krompira u vertikalnim tornjevima, piše plangarden. To je moguće uz pomoć kompostnih rezervoara. Prednost je što nema lopatanja, već kada dođe vreme za vađenje krompira, samo se otklone "zidovi" koji ga drže na gomili.

Kako napraviti toranj?

Pošto je teško pronaći plastični komposter, koji je dovoljno fleksibilan, može da se koristi i visoka žičana ograda od koje je potrebno napraviti cilindar. Može da bude uži ili širi, po potrebi. Kako bi bio čvrst, isplete se mreža na dnu. Unutar cilindra na rubove se postavi slama, a u sredinu zemlja i pesak.

Prvi sloj

Postavljanje prvog sloja zemlje, peska i slame

Kada se postavlja prvi sloj, deo cilindra ostaje otvoren, kako bi krompire posadili na pravilan način. Kasnije se učvršćuje završecima žice. Pola metra iznad zemlje stavlja se prvi sloj krоmpira, te se prekrijе zemljom. Slama se postavlja sa strane i čuva krompir od spoljašnjeg uticaja.

Kiselo zemljište i đubrenje

Slojevi se slažu dok se ne dođe do vrha, gde je potrebno ostaviti malo deblji sloj zemlje (10 cm). Može se koristiti i organsko đubrivo. Krompir voli malo kiselije zemljište.

Krompiri u nižim i srednjim slojevima puštaju lišće kroz rupe na ogradi sa strane, dok se krtole nalaze s unutrašnje strane cilindra. Kako rastu krompiri na vrhu, nastavlja se dodavati zemlja i slama kako bi se popunile eventualne praznine.

Foto: plangarden


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."