Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 27.04.2018. 12:30

Kako efikasno suzbiti puževe golaće?

Puževi golaći su poslednjih godina česta "noćna mora" povrtara i uzgajivača cveća. Oni jedu klice i mlade biljke, ali i prenose različite biljne bolesti. Evo nekoliko saveta kako suzbijati te štetočine.

Foto: Flickr / naturgucker.de / enjoynature.net
  • 7.607
  • 199
  • 0

U poslednjih nekoliko godina, poljoprivredni proizvođači se sve češće suočavaju sa ozbiljnim problemima koje im zadaju puževi golaći. Međutim, kako tvrdi diplomirani inženjer poljoprivrede Žaklina Mladenović, oni najveću štetu prave u plastenicima, u kojima se uzgaja zelena salata i tek izniklo ili presađeno povrće. Mada puževi golaći najviše napadaju povrće, na "njihovom meniju" se neretko nalazi i cveće. Ove životinje su aktivne noću i na relativno niskoj temperaturi (oko 4°C najviše), zbog čega su plastenici najugroženiji krajem zime i u rano proleće.

Miruju i čekaju pravi momenat

Najveću štetu u našoj zemlji izazivaju poljski golaći i krupni puževi. Poljski puževi su dugi oko tri centimetra, iste su boje kao i zemlja, često obavijeni grudvicama, pa se u stanju mirovanja teško uočavaju. Zanimljivo je da u periodu, kada mogu da naprave značajnu štetu, puževa golaća u plasteniku ima manje nego sa spoljašnje strane folije. Razlog je taj što u okolini objekta oni često imaju dobre uslove za život i nastanjuju prazne gajbe, vreće sa kompostom, stare folije i korov. Tamo ih niko ne uništava, pa kada se otvore vrata, lako ulaze u plastenike.

Direktne i indirektne štete

Golaći prave direktnu štetu, jer grizu klice ili oštećuju mlade i odrasle biljke, ali i indirektnu štetu prenoseći razne biljne bolesti. Oštećenja koja te štetočine nanose starijim biljkama omogućuju prodor parazita, prouzrokovača truljenja. Neretko se događa da neke biljne vrste puževi oštećuju samo dok su mlade, a kada se razviju izbegavaju ih zbog solanina, kapsicina i drugih materija, koje su otrovne po njih.

Mehaničko uništavanje - preporuka stručnjaka

Da bi se ublažile štete koje prave puževi golaći, neophodno je mnogo strpljenja. Zemljište mora duboko da se obradi, usitni i popravi, potrebno je uništiti njihova skrovišta. Iz plastenika treba izneti iskorišćenu ambalažu, alatke, folije, a u okolini je potrebno uništiti korov i izbegavati gajenje drugih biljnih vrsta između dva objekta. Stručnjaci savetuju da je puževe najbolje uništavati mehanički i to tako što se svakog jutra, sa unutrašnje i spoljašnje strane plastenika pokupe puževi koji su krenuli u skrovište. Pregledom objekta je potrebno otkriti kuće i tamo ih takođe uništiti.

Povrtari često pogrešno koriste granulirane preparate

Prema rečima Žakline Mladenović, hemijsku zaštitu treba primeniti samo ako mehanička ne daje željeni rezultat. Ona kaže da se na našem tržištu mogu pronaći mamci i granulirani preparati, dok je u svetu hemijska zaštita raznovrsnija. Takođe se koriste i biološke metode, to jest moluskocidi sa aktivnom materijom biljnog porekla. U Srbiji su registrovani granulirani mamci Caracol i Gardene, koji se primenjuju dva puta sa intervalom od 14 dana. Granule su prilično pouzdane, ali ih povrtari često nepravilno koriste i ne postižu dobre rezultate. Umesto da ih pažljivo posipaju oko svake biljke, oni ih stavljaju na gomile, koje odbijaju puževe.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Puž golać Puževi Štetočine Suzbijanje Zaštita bilja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!