Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje krompira
  • 07.08.2016. 08:00

Kako gajiti i čuvati krompir tokom cele godine?

Kako gajiti krompir i imati ga na raspolaganju tokom čitave godine?

Foto: Photozi, bigstockphoto.com
  • 3.773
  • 439
  • 0

Najpoznatiji krtolasti plod - krompir u Evropu je donesen iz Perua i Čilea u 16. veku. Međutim, mi se pitamo: može li se i kako ta povrtarska kultura gajiti tokom čitave godine? Odgovor je jednostavan, može, samo se treba pridržavati određenih pravila i pružiti mu najbolje uslove za rast i pravilno ga skladištiti.

Krompir za sadnju

Uvek možete posaditi male krompire, prošlogodišnjeg roda, ali nema garancije da će oni biti otporni na bolesti. Možda su već zaraženi virusom ili nose spore krompirove pegavosti. Sigurnije je odlučiti se za kupovinu semenskog krompira koji je označen kao otporan na bolesti.

Nagrtanje krompira

  1. Posadite krompir na dubinu ašova (oko 30 cm) ostavljajući 50 cm između biljaka u svim smerovima. Prekrijte krtole.
  2. Kad se pojave listovi, nagrnite zemlju oko osnove biljke tako da pokrije stabljike i stvori humku iz koje izlazi lišće.
  3. Nastavite nagrtanje po čitavom redu. Krtole će tako stvoriti kompaktne grupe, što će ih zaštititi od ranih mrazeva.

Gajenje ranih sorti krompira

Rane vrste, početkom proleća, posadite u kanale na osunčanoj površini s dobro dreniranim i dobro nađubrenim zemljištem. Krajem juna krompiri će biti spremni za vađenje, ali ih morate zaštititi prekrivačem ili slojem agrotekstila. U hladnijim podnebljima sadite ih u kasno proleće. Krompire sadite na dubinu celog ašova, najmanje 30 cm.

Krompirovi izdanci

Krompiri prirodno proizvode izdanke ili "okca" koji stvaraju nove biljke. Nakon što kupite semenski krompir, stavite ga u kutiju ili plitko korito, u svetlu prostoriju, bez mraza, da proklija. Izdanci bi trebali da budu kratki i čvrsti. Na svakoj krtoli će se razviti nekoliko izdanaka, premda postoji predlog da se neki uklone i ostave samo tri. Probajte da ostavite semenski krompir da proklija u stari karton od jaja. Deblji kraj okrenite prema gore jer se na njemu stvaraju najbolji izdanci.

Pazite na kasne mrazeve. Sve do maja kasni mrazevi mogu da unište mlade krompire, naročito tokom vedrih noći. Ukoliko postoji opasnost od mraza, zakopajte i nagrnite krompire u kanalu u koji su posađeni. Ako krompiri već imaju listove i njih morate prekriti zemljom. Možda će vam trebati i dodatni prekrivač poput, na primer, agrotekstila.

Prirodno uvenuće lišća i vađenje krompira

Kad krtole sazru, krompiri će početi da cvetaju. Lišće postaje žuto i počinje da opada. Reč je o prirodnom procesu, pa zato lišće ostavite dok ne budete spremni za vađenje krtola iz zemlje. Rane sorte vade se pre nego lišće postane smeđe.

Kasne sorte izvadite tokom lepog vremena i ostavite ih 24 sata na površini zemljišta da im kora očvrsne. Ukoliko krompir morate da vadite tokom kišovitog vremena, držite krtole na mračnom, ali toplom i dobro provetrenom mestu i tu ih ostavite nekoliko dana. To će im omogućiti da se dobro osuše i izgube nešto vlage. Izbegavajte skladištenje oštećenih krompira ili onih koji su na bilo koji način falični.

Najbolji alat

Kuka za krompir ili motika s dva dugačka, malo zakrivljena šiljka, bolji je alat za vađenje krompira od baštovanskih vila. Stanite pod pravim uglom prema redu i jednim potezom gurnite zupce ispod svake biljke. Nakon toga jednostavno povucite dršku motike i sa njom sve stabljike iznad površine zemljišta.

Sigurno skladištenje

Krtole krompira možete preneti u podrum, špajz ili prostoriju za skladištenje ako je mračna i bez mraza. Specijalni podrum ukopan u zemlju nekada je bio omiljeno mesto za čuvanje korenastog povrća, krompira i jabuka. Krompir se ne sme izlagati svetlosti jer će pozeleneti i razviti gorak i otrovan alkaloid solanin. Spremite ih u drvene sanduke ili vreće i pazite da na mesto, gde ste ih stavili, ne dolazi svetlost. Izbegavajte skladištenje u plastici je će se u njoj "znojiti" i istrunuti.

Borba protiv krompirove zlatice

Krompirova zlatica stigla je u Evropu početkom 20. veka. Ona jede listove krompira i vrlo brzo može potpuno da uništi biljke.

Prskajte. Ako na krompirima nađete zlaticu, uništite je organskim insekticidom koji sadrži rotenon. Nanesite ga na vrhove i naličja listova, pa isti postupak ponovite za nedelju dana. Još jednostavnije je rukom skupiti larve i jajašca s listova. Nadmudrite ih. Nikad nemojte dve godine zaredom saditi krompir na istoj parceli. Zlatice će prezimiti u zemljištu i sledeće godine će napasti nove biljke. Krtole posadite u kacu bez dna napunjenu svežom zemljom. Zastrašite ih. Tradicionalna metoda odvraćanja krompirovih zlatica je sadnja crnog i belog luka oko krompira.

Ukusan mamac za crve žičare

Larve žičara su veoma proždrljive a hrane se svim vrstama korenastog povrća, uključujući šargarepu, krompir, repu i cveklu. Isecite krompir na komade i svaki probodite štapom. Štapove oko biljaka zabodite nekoliko centimetara duboko, tako da vrh s krompirom bude u zemljištu, a štap da viri. Otprilike svakih nedelju dana izvucite štapove i uništite zaražene komade. Ukoliko je potrebno postupak ponovite.

Sprečite krompirovu pegavost

Ne postoji lek za krompirovu pegavost koja, ako ima mnogo kiše, može potpuno da upropasti rod. Ako je vaša bašta u podneblju s kišnim letima, izaberite sortu otpornu na pegavost. Na krompirovim gredicama koristite samo dobro razgrađeno đubrivo jer će sveže đubrivo podstaći zarazu.

Biljke prskajte bordovskom čorbom ili bakar-oksihloridom. Prvi tretman obavite kad biljke dostignu visinu 30 cm a nakon toga prskajte svake 2-3 sedmice, ili svakih 10 dana ako je vreme kišovito. Ukoliko se pojave simptomi bolesti, uklonite jako zaraženo lišće da biste sprečili zarazu krtola. Obolelog lišća se rešite, ali ga nikako nemojte staviti na kompostnu gomilu.

Foto: Photozi, bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Povrće Povrtarstvo Nagrtanje krompira Čuvanje krompira Krompirova zlatica


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić