Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj špargli
  • 23.01.2023. 07:30

Kako i kada posaditi špargle?

Kod kupovine sadnica obratite pažnju na rizome i pupoljke, a kod sadnje na izbor lokacije u bašti.

Foto: Depositphotos/ms-grafixx
  • 386
  • 28
  • 0

Mladi izdanci špargle se pojavljuju rano u proleće kada temperatura poraste iznad 10 stepeni Celzijusa. Na istoj gredici rastu 15 godina, a ponekad i duplo duže. Ako ih uzgajate iz semena, važno je da znate da ćete na berbu sačekati nekoliko prvih godina posle setve, jer će im trebati dve do tri godine da počnu stvarati izdanke.

Sadnjom sadnica skraćujemo vreme čekanja. Kako bi zadovoljili potrebe jedne osobe, potrebno je pet do 10 biljaka.

Kod kupovine sadnica pogledajte pupoljke

Sadnice mogu biti jednogodišnje ili dvogodišnje. Prednost jednogodišnjih je što se lako ukorenjuju, a dvogodišnjih što brže stupaju u rod. Ako koristite rizome, oni se pre sadnje prikrate.

Kod kupovine pregledajte u kakvom su stanju sadnice, odnosno rizomi. Važno je da su zdravi, da nema simptoma truljenja, promene boje. U osnovi i na rizomima treba da se nalaze pupoljci iz kojih će se razviti biljke.

Rizomi u zemlji (Foto: Depositphotos/Alexshyripa)

Sadnja se obavlja u rano proleće na pripremljenim gredicama. Kako se radi o višegodišnjoj vrsti, veliku pažnju obratite na izbor lokacije. Odaberite osunčano mesto, a najbolje na ivici bašte gde se može neometano razvijati. Zemljište treba da je dobro drenirano, jer je suvišna vlaga neprijatelj špargle, s pH reakcijom koja je neutralna do blago kisela oko 6,5. Pre sadnje dodajte organsko đubrivo, pregoreli stajnjak ili kompost.

Međuredno rastojanje je metar do 1,5 m, a razmak u redu od 25 do 45 centimetara. Dubina sadne rupe je 40 cm. Koren i biljke će se širiti u narednim godinama. Održavajte zemljište umereno vlažnim.

Uzgajanje iz semena

Ako ste se ipak odlučili za uzgoj iz semena, setva može da se obavi u zatvorenom prostoru, a u južnim područjima i na otvorenom. Kod špargle razlikujemo muške i ženske biljke. Muške će dati više jestivih izdanaka, dok su ženske fokusirane na formiranje cvetnog stabla. Morate biti spremni da ćete iz semena dobiti oba tipa.

Ostavite ženske biljke ako želite da sakupljate sopstveno seme. Plodovi, bobice špargle su otrovne, a u svakoj se nalaze semenke. Kod skupljanja semena, koristite rukavice i u posudi s vodom odstranite meso ploda.

Termin setve je kraj februara i tokom marta. U optimalnim uslovima mlade biljke niču za dve do osam nedelja. Ključna je toplota. Za klijanje, nicanje i rast optimalna je temperatura 21 do 29 stepeni Celzijusa. Kako bi se ubrzalo klijanje semenke, potopite tokom 24 sata i posadite ih na dubinu od jednog centimetra u navlažen supstrat.

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

Na otvoreno se mlade sadnice sade kada su stare 12 do 14 sedmica, visine do 30 cm, posle poslednjeg prolećnog mraza. Prethodno je potrebno da sedam dana prođu kroz proces kaljenja ili privikavanja na spoljašnje uslove.


Povezana biljna vrsta

Špargla

Špargla

Sinonim: - | Engleski naziv: Asparagus | Latinski naziv: Asparagus officinalis L.

Špargla je sezonsko povrće i njeni izdanci se beru u u maju i junu. U Evropi se više ceni bela špargla, iako zelena ima bolju hranidbenu vrednost. Specifični miris i ukus potiče... Više [+]

Tagovi

Kako Setva špargle Sadnica špargle Sadnja špargle Rizom špargle Špargla


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.