• Povrće i začinsko bilje
  • 22.05.2020. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Požega

Kako izgleda tradicija povrtarskog uzgoja sa savremenim metodama?

Seme se prvo stavlja u "električno ćebe", a odatle se pikira u posude sa supstratima. Posude zatim idu u tople leje. Od setve do rasađivanja potrebno je 15 do 20 dana, zavisi od spoljnih uslova, kaže Darko Šojić sa Ariljske rampe kod Požege.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 217
  • 25
  • 0

Majka i sin, Milunka i Darko Šojić, sa Ariljske rampe kod Požege, nastavili su tradiciju gajenja povrća i rasada. Ranije mnogo manje, ali od pre sedam godina Darko se potpuno posvetio tom poslu. Sada ima tri plastenika i bašte na otvorenom gde uzgaja rasade povrća i začinskog bilja. Kada prođe vreme rasada ispod plastenika sadi paradajz i krastavac koje prodaje na požeškoj i užičkoj pijaci.  

"Ne radim nigde jer sam se potpuno posvetio rasadniku. Može da se živi od ovoga, ali treba puno truda. Evo, sedam godina intezivno ovo radim i čini mi se da su tek sada ljudi stekli poverenje u moje rasade. Išlo je i ranije dobro, jer su moji deda i baba po majci bili poznati povrtari", kaže Darko koji prepodne na užičkoj pijaci prodaje rasade, a popodne ulazi u svoje zeleno i mirisno carstvo.

Seme u električno ćebe pa u tople leje

Darko u svojim plastenicima uzgaja rasad više sorti paradajza za plastenike i van plastenika (od holandskih hibridnih do domaćih sorti), čeri paradajz, krastavce, papriku, tikve beogradske, tikve dule, lubenice, dinje, razne vrste kupusnjača i drugo. Tu je i začinsko bilje; lavanda, ruzmarin, bosiljak raznih vrsta, majčina dušica, žalfiju, majoran, origano, šafran, valerijana, nana, izoperuta, komorač, mirođiju, neven, dragoljub. Na otovorenom Darko gaji kupus, krompir i malinu.

Svi problemi rasada u toplim lejama i kako ih rešiti

"Setva počinje polovinom februara. Sada se to radi na savremniji način. Seme se prvo stavlja u "električno ćebe", a odatle se pikira u posude sa supstratima. Posude zatim idu u tople leje. Od setve do rasađivanja potrebno je 15 do 20 dana, zavisi od spoljnih uslova. Ako su mrazevi ide sporije, a ako je topliji period potrebno je manje vremena. Kada se stavi u plastenik onda se radi na zaštiti i negi bilja, prihranjivanje, zalivanje, provetravanje i sve drugo što je potrebno da bi se biljka lepo razvila."  

Dnevnik za orijentaciju u proizvodnji

Dok Darko priča o svom poslu, sve pomno prati njegova majka Milunka, koja mu je glavna pomoć. Ona ima i svoju svesku, nešto kao dnevnik, gde beleži sve podatke o svakoj biljci kada je zasađena, pikirana, kako se ponaša, da li ima promena, vremenske uslove i slično.

"Ovo je čisto da imamo neku orijentaciju u proizvodnji i za narednu godinu", kaže Milunka, čiji su roditelji bili vrsni povrtari i proizvođači rasada.

Milunka i Darko nastavljaju uspešno svoju porodičnu tradiciju

"Rasad su najviše prodavali u Požegi, Užicu, Kosjeriću. Imali su dosta, kao mi danas, a možda više. Sedne se u volujska kola i pravac u neki grad. Moju majku Cvetu Petronijević su svi znali, od Valjeva do Prijepolja. Čak i mene prepoznaju po njoj na požeškoj pijaci. Nekada nije bilo plastenika, samo neki najlon, pa ako je mraz, pravio se žar da se ne smrzne. I moj Darko je prohodao i odrastao u lejama", seća se Milunka.

Nekada i gladiole i bostan

Ona još kaže da je njena majka posebno vodila brigu o cveću.

Uzgoj gladiola - svetlije ili tamnije, koje su manje zahtevne?

"Sama je sadila, gajila i prodavala 7.000 gladiola. Moj otac se stalno čudio kako to ona uspe i kome prodaje te gladiole. Ona ih je prodavala na požeškoj pijaci, a najbolji kupci su bile Romkinje, koje su na istoj pijaci prodavale švercovani džins. Kupe za ručak mesa i kada naiđu kupe po ogromne bukete gladiola. Sada 'ne ide' cveće. Više ide za žalost, manje za radost", kaže Milunka i hvali svoju ujčevinu na kojoj su gajili hektar bostana.

Još kaže da je narod u selu morao dosta da radi, jer se od toga živelo i plaćao veliki porez.


Foto prilog


Tagovi

Darko Šojić Milunka Šojić Rasadnik Plastenik Uzgoj povrća Tople leje Električno ćebe Uzgoj začinskog bilja Pikiranje Prodaja gladiola


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.