Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povišena gredica
  • 24.01.2024. 07:30

Kako napraviti uzdignutu gredicu?

Olakšavaju uzgajanje povrća, zalivanje, prihranu, suzbijanje korova i zaštitu useva. U zavisnosti od namene mogu da budu različite dužine i širine.

Foto: Depositphotos/VictoryT
  • 257
  • 56
  • 0

Povrće i razne vrste biljaka možemo da uzgajamo na povišenim gredicama koje se jednostavno prave. Za njih je karakteristično da je bolja drenaža suvišne vode, lakše je suzbijanje korova, planiranje plodoreda, dobrih i loših komšija, navodnjavanje i prihrana uzgajanih vrsta.

Obezbedite im sunčanu lokaciju

Za okvir se najčešće koristi drvo, daske ili se ispletu stranice od grana. Ono je prirodan materijal, ali je podložno truljenju zbog stalnog kontakta sa zemljom i vlaženja. Vek trajanja zavisi od vrste drveta. Daske od bora će istruliti za nekoliko godina. Tvrdi materijali, kao što su cigle, kamen, plastične ploče su dugotrajniji.

Ako nameravate da uzgajate povrće birajte sunčanu lokaciju sa najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti u toku dana. Kada su u pitanju dimenzije, potrebno ih je prilagoditi vrsti i potrebama. Poslovi na gredici treba da se obavljaju lako: priprema zemljišta, setva, plevljenje korova, zalivanje, prihrana, zaštita, postavljanje armature za povrće ako je potrebno.

Širina ne bi trebalo da prelazi 120 cm, maksimalno 150 cm. Dobra širina će biti ako sa obe strane rukom bez problema možete da dosegnete sredinu i obavljate setvu, plevljenje ili berbu. Dužina se prilagođava našim potrebama i uslovima, optimalno do četiri metra dužine. Najčešće su duboke 15 do 20 cm, ali za potrebe uzgajane kulture (korenasto povrće i slično) mogu da budu dublje, obično do 50 cm.

Različite namene

Dno gredice se očisti od korova i malo ukopa ili se položi karton koji će da spreči rast korova. Potrebno je dobro zaliti karton kako bi ostvario što bolji kontakt sa zemljom. Za pravljenje drenažnog sloja koriste se razni materijali: šljunak, granje, kukuruzovina, lomljena cigla.

Kako ih možemo koristiti za uzgajanje raznih biljnih vrsta potrebno je pažljivo odabrati šta stavljamo da napunimo samu gredicu. Najbolje je koristiti mešavinu zemlje bogatu organskom materijom, kompostom, glistenjakom ili humusom. U njima možemo da uzgajamo i rane kulture, kao što su rotkvica, mladi luk, zelena salata. U slučaju uzgajanja rasada i toploljubivih kultura u ranim rokovima proizvodnje koristi se nepregoreli stajnjak koji će tokom fermentacije da oslobađa toplotu.


Tagovi

Gredice Uzdignute gredice Formiranje gredica Pravljenje gredica Povišene gredice Lokacija za gredicu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.