Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ašov
  • 14.01.2022. 07:30

Kako odabrati pravi ašov, namestiti dršku i naoštriti sečivo?

Bez dobrog ašova je nemoguće zamisliti rad na imanju, posebno u bašti. Kako odabrati dobar ašov? Kako namestiti dršku i naoštriti sečivo?

Foto: Depositphoto/danyk
  • 512
  • 142
  • 0

Radove oko uređenja zemljišta na imanju je nemoguće zamisliti bez dobrog ašova. Posebno je neophodan kada su u pitanju baštenski radovi. Ovaj poljoprivredni alat je nezamenljiv kada se radi o kopanju zemlje, formiranju gredica i staza, vađenju i prenošenju biljaka, kopanju rupa za sadnice ili za stubove, a olakšaće vam naporan rad i uštedeti vreme. On može da zameni lopatu i neke druge alate, ali oni ne mogu da zamene ašov.

Ono što je problem kod kupovine ovog, ali i drugih poljoprivrednih alata, je što na tržištu imamo malo dobrih i kvalitetnih.

Prilikom odabira potrebno je obratiti pažnju od kakvog materijala je napravljen. Jeftini su napravljeni od tankog metala ili kako ih narod naziva "limeni ašovi" su pogodni za obavljanje nekih lakših radova. Kod težih se oni brzo krive, na teškom zemljištu ne mogu da prodru u dubinu i podložni su brzom propadanju.

Kovani za dugotrajno korišćenje

Ukoliko želite ašov koji će dugo trajati, odaberite kovani. S njim ćete moći da radite teže poslove, ali treba da znate da on nije lagan.

U svetu je ponuda mnogo raznovrsnija: od čelika, čelika obloženog teflonom, nerđajućeg, visokolegiranog, od titanijuma i njegovih legura.

Odaberite pravi oblik (Foto: Depositphotos/lightpoet)

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je oblik alata. Prednja strana treba da je ravna, a na zadnjoj da se nalazu uzdužno ojačanje. Ovakve površine najbolje zahvataju i seku zemlju. Kod nekih je to ojačanje na prednjoj strani i ono otežava sečenje i zahvatanje zemlje. Neki imaju plitku radnu površinu, a neki dužu.

Prema zemlji koju imate birajte oblik sečiva. Za glinu i tvrda zemljišta odaberite klasično zaobljeno, dok za lagana i peskovita odaberite pravougaono. Postoje i oni sa specijalizovanim sečivima. Ono u obliku cik cak linije je pogodno za zemljište koje se po prvi put obrađuje i koje je veoma prožeto korenjem vegetacije. Šiljasto je pogodno za sve tipove zemljišta. Za žene su pogodniji laganiji, s kraćom radnom površinom.

Odabir drške

Drška može biti od drveta, plastike, aluminijuma i drugih legura. Za izradu drvene drške koriste se jasen, bor, breza, jasika, a na našem tržištu najčešće u ponudi imaju bukove ili bagremove. Drške od bagrema su čvršće, ne lome se lako, a prednost je i što su lagane. Mogu se izbrusiti da budu glatke i prefarbati da budu dugotrajnije. Ovakve drške su kod nas najčešće u prodaji. Prilikom kupovine obratite pažnju da nema čvorova i belih delova drveta. To nam pokazuje da se radi o drvetu ispod kore, a ono je mekše i brže propada. Drške s čvorovima i belim delovima veoma lako pucaju kada radite na težem zemljištu.

Za žene su pogodniji laganiji ašovi (Foto: M.C.C.)

Prilikom nameštanja drške potrebno je donji deo prilagoditi otvoru ašova tako da ona dobro nalegne na stranice otvora. Ravnomerno sa svih strana skinemo višak drveta. Kada stavimo urađenu dršku u ležište, možemo je dodatno osigurati zakucavanjem eksera koji se zavrne, a bolja opcija da se postavi šraf koji se po potrebi može odvrnuti.

Visina s drškom treba biti iznad lakta i 10 cm ispod ramena. Ovo je optimalna visina alata za rad.

Oštrenje  

Kako bi vas ašov dobro služio potrebno je sečivo redovno oštriti što će napraviti veliku razliku prilikom upotrebe i olakšaće vam rad. Kada je naoštereno, lakše prodire kroz zemlju, a vi ćete utrošiti manje snage.

Za najbolje rezultate oštrite ivicu sečiva pod uglom od 45º. Pod ovim uglom ćete ga naoštriti da lako prolazi kroz zemlju i seče busenje i korenje, a nećete se moći poseći.

Ako na sečivu primetite neravnine, turpijajte dok ih ne uklonite. One vas mogu poseći, a biće izvor daljeg propadanja oštrice. Kada posle oštrenja turpijom pod prstima osetite neravnine s donje strane, okrenite ašov i lagano isturpijajte i donju stranu sečiva.


Tagovi

Poljoprivredni alat Ašov Oštrenje Drška Kovani ašov Nameštanje drške


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.