Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • savet stručnjaka
  • 22.07.2021. 16:15

Kako postupati sa poljoprivrednim usevima nakon padavina?

Zbog očiglednih klimatskih promena obavezno je da se poljoprivredni proizvođači pridržavaju plodoreda, higijene samih parcela, da se uklone divlje vrste oko proizvodnih zasada i postavljaju lovne klopke za masovno izlovljavanje.

Foto: Damir Rukovanjski (ilustracija)
  • 107
  • 6
  • 0

Aktuelnom nestabilnom i kišovitom vremenu prethodilo je toplo i sušno vreme, sa visokim temperaturama, što je odgovaralo razvoju i razmnožavanju, u najvećoj meri grinja i tripsa. Pored navedenih štetnih insekata, vremenske prilike imale su uticaja i na poljoprivrednu proizvodnju, navodi RTV.

Obilne i učestale padavine ugrozile su i voćarske, ratarske i povrtarske useve, a prema rečima stručnjaka Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja Vojvodine, Milene Marčić, na svim loklaitetima, zahvaćenim gradonosnom kišom, došlo je do mehaničkog oštećenja biljaka pa su se tako stvorili uslovi za javljanje različitih infekcija, prouzrokovača truleži, gljivičnih ali i bakterijskih oboljenja. 

"Iz tog razloga, čim vreme bude dozvolilo, trebalo bi da se odrade zaštitni tretmani, kako bi se sve novonastale rane prekrile slojem fungicida i baktericida da ne dođe do prodora štetnih organizama", savetuje Marčić. 

Kada je reč o voću, kod jabučastih vrsta preporuka je da se uradi zaštita nekim od preparata na bazi bakra, sa manjim dozama ili da se primeni neki od preparata na bazi fosetil aluminijuma, naročito u onim zasadima gde su zabeleženi simptomi bakteriozne plamenjače.

Obratiti pažnju na usev šećerne repe

Ako je u pitanju koštičavo voće, u postojećim uslovima postoji rizik da se plodovi zaraze gljivicama, prouzrokovačima truleži tako da je sada pravo vreme da se odrade preventivni tretmani, ali i da se obrati pažnja na dužinu karence. Takođe je aktuelna zaštita od jabukinog i breskvinog smotavca. 

Period bi trebalo iskoristiti i za zaštitu loze od prouzrokovača sive truleži, a ovaj stručnjak predlaže zaštitu fungicidima koji su delotvorni i na pepelnicu, kao i sa sredstvima na bazi bakra

Kod ratarskih useva u ovom trenutku ne može puno toga da se učini. S druge strane, proizvođači bi trebali da obrate pažnju na zasade šećerne repe, odnosno, na pegavost lista, napominje Marčić, dodajući da je najbolje što pre odraditi tretman kombinacijom preventivnih i sistemičnih fungicida. 

Higijena parcela i plodored

Što se tiče povrća u gradonosno pogođenim krajevima, preporučuje zaštita kontaktnim fungicidima i baktericidima (prepaprati na bazi bakra i mankozeba) ali i zaštitu od štetočina (naročito krompirovog moljca).

Zbog očiglednih klimatskih promena obavezno je da se poljoprivredni proizvođači pridržavaju plodoreda, higijene samih parcela, da se uklone divlje vrste oko proizvodnih zasada i postavljaju lovne klopke za masovno izlovljavanje.

Uočena pepelnica jabuke i jabukin smotavac - pregledajte zasade

Podsetimo, vizuelnim pregledom voćnjaka registruje se i prisustvo simptoma pepelnice jabuke (lat. Podosphaera leucotricha), koji su posledica sekundarnih infekcija. Najveći intenzitet napada zabeležen je na osetljivom (Ajdared, Jonagored) i srednje osetljivom sortimentu (Zlatni Delišes) na pomenuto oboljenje.

Visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i trenutne temperature pogoduju razvoju i daljem širenju prouzrokovača pepelnice, a u cilju zaštite od navedene infekcije preporučuje se primena fungicida na bazi fluksapiroksada u količini od 0,25 litra po hektaru.


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Nestabilno vreme Milena Marčić Bakteriozna plamenjača Pepelnica Plodored


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.