Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krastavost krompira
  • 29.08.2018. 10:15

Kako prepoznati i sprečiti običnu krastavost krompira

Krastavost krompira ne umanjuje prinos, ali umanjuje tržišnu vrednost i mogućnost čuvanja krompira. Oboljenje izaziva i promene u ukusu krompira.

Foto: Bigstockphoto/Natara
  • 733
  • 6
  • 0

Ove godine se veliki broj baštovana i baštovanki žali na pojavu krastavosti krompira. Problem sa ovim oboljenjem je što se zaraza na krompiru otkrije tek prilikom vađenja krtola, a sve do tada bolest ostaje neprimećena. Bolest umanjuje tržišnu vrednost krtola krompira i ukus krompira. Zaražene krtole su podložnije propadanju.

Običnu krastavost krompira izaziva gljivica

Actinomyces (Streptomyces) scabies je gljivica koja izaziva običnu krastavost krompira.

Ovo je najraširenije oboljenje krtola krompira. Prisutna je na svim poljima gde se uzgaja krompir. Pojava ovog oboljenja nije vidljiva tokom vegetacije, jer ne utiče na rast i razvoj nadzemnog dela. Simptomi se uočavaju na površini krtola u vidu okruglih ili nepravilnih plutastih, krastastih oštećenja braon boje ili u vidu bubuljica, koje strše nekoliko milimetara iznad površine krtole. Kod ove krastavosti nema praškaste mase u krastama. Kraste rastu na površini krtole, a tkivo gljivice ne prodire u dubinu krtole više od nekoliko milimetara. Veličina oštećenja varira od pojave pojedinačnih krasta do toga da je cela površina krtole prekrivena krastama. Najčešće je obim krasta od 5 mm do 10 mm.

Oboljenje ne smanjuje prinos krompira, ali umanjuje ukus krompira, mogućnost prodaje i čuvanja krtola. Kraste predstavljaju vrata za ostvarenje drugih infekcija, kao što su razne truleži i zbog toga zaražene krtole brže propadaju. Za uspešno čuvanje krtola krompira zaraženih krastavošću potrebno je nakon vađenja krtole očistiti i dobro prosušiti na mestu koje je u senci i na promaji. Tokom čuvanja obratiti pažnju na vrednosti temperature vazduha i vlažnost.

Na sveže izvađenim krtolama iz vlažnog zemljišta može se na površini videti bela, paučinasta mreža micelije gljivica. Ova mreža nestaje čim se površina krompira osuši.

Gljivica koja je prouzrokovač obične krastavosti krompira prezimljava u krtolama koje ostanu na parceli ili je prisutna na krtolama koje koristimo za sadnju.

Mere zaštite krtola krompira

Zaštita od krastavosti krompira je veoma složena, jer je prouzrokovač oboljenja prisutan svuda gde se krompir gaji. Bolest se ne može izlečiti nakon pojave, ali se može sprečiti. Za uspešno uzgajanje krompira potrebno je poštovati određena pravila:

  • za setvu koristiti zdrav setveni materija;
  • poštovati plodored i ne saditi krompir na istoj površini minimalno četiri godine;
  • regulisati pH reakciju zemljišta;
  • saditi otporne sorte;
  • za đubrenje koristiti prezreli stajnjak;
  • mineralni elementi mangan i bor u zemljištu smanjuju brojnost spora gljivice.

Koji su najbolji predusevi krompiru?

Primena preparata na bazi gljivice Trichoderme smanjuje pojavu oboljenja i do 80%. Najbolji predusevi za sadnju krompira su: žitarice, posebno ozime, mahunarke, višegodšnje trave.

Pojava oboljenja je česta u godinama kada je u fazi cvetanja krompira temperatura visoka. Tada su mlade krtole najosjetljivije. Za pojavu oboljenja potrebno je da su ispunjeni određeni uslovi:

  • da su na parceli prisutni zaraženi biljni ostaci;
  • neutralna ili blago alkalna reakcija zemljišta pH 6 do 7,5;
  • crvene sorte koje su podložnije pojavi oboljenja;
  • zemljište bogato organskim ostacima.

Tagovi

Krastavost krompira Bolest Zaštita Predusevi krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.