Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Gajenje cvekle
 • 16.08.2016. 11:00

Kako prihraniti cveklu za najbolji rod?

Kako uzgajati cveklu i zadovoljiti sve njene zahteve?

 • 2.089
 • 601
 • 0

Cvekla, šargarepa i repa su vrste koje se lako skladište i glavna su okosnica povrtnjaka. Pre setve ili sadnje povrća zemljište mora biti dobro pripremljeno i u njega dodata dobro razgrađena organska materija. Pripremu zemljišta najbolje je obaviti u jesen, tako da do proleća organska materija stigne da se skroz razgradi u zemljištu, odnosno da se otpuste hraniva.

Korenasti usevi nemaju iste prehrambene zahteve kao salata ili paradajz. Azot im treba da bi dobro rodile i da biste dobili ranu berbu. Ipak, previše azota proizvešće vodenasto korenje koje se teško skladišti. Ovim biljkama treba fosfor i kalijum za podsticanje stvaranja zaliha u korenu, odnosno za stvaranje kvalitetnog roda, kao i magnezijum i elementi u tragovima vrlo važni za ljudsko zdravlje. Đubrivo za korenasto povrće trebalo bi da sadrži manje fosfora nego azota uz mnogo više kalijuma.

Seme cvekle je zapravo "multigerma" - kuglasta gomila semenki koje klijaju na istom mestu, pa se događa da proklija više biljaka nego što je bilo semena.

Dve glavne sorte cvekle su: cvekla okruglog korena i cvekla duguljastog korena. Okrugla cvekla je manje sklona preranom sazrevanju od drugih sorti, pa se zato može posejati nekoliko sedmica pre njih, da bi od juna oblikovala korenje. Duguljasta cvekla često se upotrebljava kao kasna kultura koja sazreva u zemljištu pre nego što se početkom zime ubere i skladišti.

Tradicionalni uzgoj

Cvekle uspevaju na laganim zemljištima, ali dobro će rasti na većini plodnih, dobro obrađenih povrtnjaka. Seme retko posejte u redove razmaknute 30 cm. Zagrnite ih zemljom i dobro zalijte. Kad se biljčice razviju, proredite ih na razmak 15 cm.

Berba koju možete ostaviti u zemljištu

Cvekla je spremna za berbu u svako doba, od juna do rane zime, u zavisnosti od sorti. Čim su dovoljno velike za kuvanje, rane okrugle korenove iščupajte iz zemlje kad god zatrebaju.

Kasni usevi za zimsku upotrebu mogu se ostaviti u zemljištu dok vam ne zatrebaju, ali moraju biti prekriveni slamom ili listovima paprati koji će ih štititi od mraza. Druga mogućnost je da ih u novembru izvadite iz zemlje i smestite u kutije s peskom u skladištu zaštićenom od mraza ili na otvorenom u trapovima. Vrhove korenja odsecite pre skladištenja , ali pazite da ih ne režete preblizu krune jer će korenje "prokrvariti".

Poslastica za oči

Ukoliko volite dekorativna jela i dozu originalnosti, uzgojite žutu cveklu ili čak dvobojnu s koncentričnim krugovima crvene i bele boje.

Koliki rod se može očekivati od korenastih kultura?

Loša berba izaziva veliko razočaranje, ali jednako loš može da bude i preveliki rod koji stignete da iskoristite. Najbolje je znati šta očekivati.

Ovde je prikazan popis prosečnog roda po kvadratnom metru nekih vrsta korenastog povrća:

 • Šargarepa 1-3,5 kg
 • Korenasti celer oko 7 korenova
 • Rotkvica 500 rotkvica
 • Beli koren i crni koren 2-3 kg
 • Repa (prolećna) 50-100 malih repa
 • Repa (jesenja) oko 3 kg

Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Povrtarstvo Uzgoj Povrće Korenasto povrće Prihrana


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.