Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 19.01.2024. 07:30

Kako pripremiti krtole za sadnju krompira i tako uticati na prinos?

Naklijavanjem krtola ubrzava se proces nicanja. Za setvu sačekajte da se zemlja ugreje i pazite na dubinu sadnje.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 222
  • 22
  • 0

Sezona sadnje krompira je pred nama, a priprema krtola ima veliki uticaj na krajnji prinos. Za ujednačeno nicanje potrebno je da su ujednačene veličine i dobro pripremljeno zemljište.

Kako bi se proces nicanja ubrzao obavlja se naklijavanje, za tu namenu najbolje je uzeti krtole prečnika četiri do pet centimetara. Postupak se primenjuje za ranu proizvodnju.

Treba toplotu i vlagu

Kako bi se razvile klice potrebno je da im obezbedimo uslove. Stavljamo ih u jednom sloju u drvene plitke gajbice koje ređamo u visinu. Optimalna temperatura za naklijavanje je od 12 do 15ºC. Na početku procesa nije neophodna svetlost, dok se okca ne aktiviraju i klice počnu da rastu. Kako bi one bile kratke i jake u nastavku procesa neophodna je dobra osvetljenost. Pri slabom svetlu klice se izdužuju, postaju tanke, etiolirane, krte.

Za njihov nesmetan razvoj potrebno je obezbediti vlažnost vazduha. U slučaju da ne postoji uređaj koji reguliše vlagu u vazduhu jednostavniji način je da se običnom prskalicom nekoliko puta tretiraju krtole. Celi proces traje oko pet nedelja i skraćuje period od setve do nicanja za dve nedelje.

Sačekajte da se zemlja zagreje

Glavni faktor koji određuje termin sadnje je temperatura zemljišta. Optimalna je oko sedam stepeni Celzijusa. Naklijale krtole sa razvijenim klicama mogu da se sade kad je temperatura za jedan do dva stepena Celzijusa niže.

Ne treba žuriti sa sadnjom, jer će hladno i vlažno zemljište nepovoljno da deluje. Period nicanja se produžava, nicanje je neujednačeno, dolazi do pojave raznih oboljenja, posebno truljenja, biljke su podložnije napadu prouzrokovača oboljenja.

Bolesti krompira: Zašto je važno koristiti provereni setveni materijal?

Nije dobra ni kasna setva. Letnje temperture zemljišta su visoke, a krtole prestaju da rastu kad se povećaju na 28ºC i više. Tako se skraćuje period razvoja i rasta, što rezultira smanjenim prinosom.

Optimalna dubina sadnje

Na koju ćemo dubinu saditi, zavisi od krupnoće krtola, kvaliteta zemljišta i predsetvene obrade. Veća dubina je za krupnije i peskovita zemljišta, dok se sitnije na teža zemljišta sade pliće. Optimalna dubina sadnje se kreće od pet do 10 cm.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sadnja krompira Naklijavanje krompira Naklijavanje krtola Temperatura za sadnju Prolećna sadnja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.