Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 12.01.2022. 07:30

Kako pripremiti plastenik za prolećnu setvu?

Šta treba da uradimo pre prolećne setve? Zašto su važni čišćenje i dezinfekcija?

Foto: Depositphoto/OlgaSolo
  • 507
  • 44
  • 0

Za svaku novu sezonu potrebno je pripremiti plastenik ili staklenik kako bi imali zdrave biljke i dobar rod. Setvu semena i sadnju rasada treba obaviti u sređen zaštićen prostor i uređene gredice gde je zemljište dovoljno toplo, ima dovoljno biljnih hraniva, vlage i prisutna je povoljna mikroflora. To znači da ima više poželjnih mikroorganizama, a nema prouzrokovača oboljenja.

Čišćenje i dezinfekcija

Prva aktivnost koje se obavlja u plasteniku su čišćenje i dezinfekcija. S njima treba početi po skidanju prethodnog useva. Uklanjaju se ostaci biljaka, veziva, jer na njima prezimljavaju uzročnici mnogih oboljenja. Armatura se dobro opere, kao i folija. Ukoliko je ona zaprljana, opere se i sa spoljne strane kako bi obezbedili prodiranje sunčeve svetlosti u unutrašnjost plastenika. Po potrebi se radi zamena folije, popravka armature.

Posle toga obavlja se dezinfekcija. Običan eko deterdžent koji koristimo za pranje armature ima funkciju dezinfekcije.

U plasteniku je potrebno obezbediti dovoljno sunčeve svetlosti (Foto: Depositphoto/Photoerick)

Kod dezinfekcije zemljišta prednost treba dati biološkim preparatima koji neće u njemu ostaviti štetne materije, povećaće sadržaj korisnih mikroorganizama, smanjiće prisustvo štetnih i poboljšaće njegovu strukturu. Veoma često se koriste preparati na bazi biljaka ili gljivice Trichoderme.

Priprema zemljišta

Kako bi obezbedili dobar rast, razvoj i rodnost potrebno je obaviti dodavanje hraniva. Svaka biljna vrsta iznosi hraniva i potrebno ih je nadoknaditi. Osnovno đubrenje se radi u proleće prilikom pripreme zemlje za setvu ili sadnju. Potrebno je redovno unositi organsku materiju u zemljište, jer povrtarske kulture dobro uspevaju na onom bogatom humusom. Njegovu količinu možete povećati dodavanjem humusa, komposta, vermikomposta ili setvom biljaka za zelenišno đubrivo.

Osim dodavanja đubriva, možemo delovati na strukturu zemljišta, propusnost, sadržaj vode. Za uzgajane kulture je pogubno ako dođe do zbijanja, smanjenja sadržaja organskih materija. Kada radimo obradu, osim đubriva možemo dodati pesak, piljevinu, krečnjak, zeolit i drugo. Bilo bi najbolje kada bi se pre svake obrade uradila analiza zemljišta, tada bi tačno znali u kakvom je stanju i kako ćemo delovati, šta treba da dodamo.

Proizvodnja salate u staklenicima i plastenicima - u zemljištu i supstratu

Kada redovno dodajemo organska đubriva, poboljšaćemo kvalitet zemljišta i smanjiti štetnu floru i faunu.

Ako je zemljište u veoma lošem stanju, puno štetnih organizama, potrebno ga je zameniti.


Tagovi

Priprema plastenika Dezinfekcija Čišćenje plastenika Plastenik Plastenička proizvodnja Prolećna setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB