Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 02.01.2024. 07:30

Kako rešiti problem kondenzacije plastenika?

Stvaranja kondenzata pogoduju mnogi faktori, a suvišna vlaga može da pogoduje razvoju biljnih bolesti i potpunom uništenju useva. Šta preduzeti?

Foto: Depositphotos/mulevich
  • 207
  • 17
  • 0

Veliki problem u plasteničkoj proizvodnji je stvaranje kondenzata i pojava suvišne vlage. Ne treba je podcenjivati, jer može da uzrokuje veliku štetu. Zbog povećane količine vode zemljište postaje prevlažno, setvu i sadnju nije moguće obaviti, posađene biljke su pod pritiskom pojave raznih oboljenja, posebno truleži i plesni, propada folija, armatura i svi uređaji.

Šta je izaziva?

Do kondenzacije dolazi usled isparavanja iz zemljišta i biljaka, a kapljice se nakupljaju na foliji sa unutrašnje strane, armaturi i polako kapaju na zemlju čime se kruženje vode nastavlja. Proces je pod uticajem razlike temperature vazduha unutar plastenika i spoljašnje sredine. Topla para se diže u vis i u kontaktu sa hladnom površinom dolazi do kondenzacije, pretvara se u kapljice.

Slaba ventilacija ili potpuno zatvoren plastenik su jedan od preduslova ove pojave. Pogoduje joj zalivanje u najtoplijem delu dana, kao i prevelike količine vode.

Štetne posledice

Javlja se smanjena transparentnost površine, odnosno dolazi do slabije razmene toplote. Unutrašnjost plastenika je slabije osvetljena. Povećana vlaga pogoduje razvoju prouzrokovača biljnih bolesti. Zelena salata, paradajz i krastavci su posebno osetljivi na ovakve uslove.

Dodatni problem je što izaziva koroziju na metalnoj armaturi i delovima. Velike kapi mogu da izazovu požare i kvarenje električnih uređaja.

Sprečiti i ukloniti kondenzat

Pre svega neophodno je provetravanje i dobar sistem ventilacije koji će omogućiti izlazak unutrašnjeg vazduha zasićenog vodenom parom i ulazak svežeg vazduha bez opasnosti za kulture koje uzgajamo.

Sistemi za grejanje održavaju optimalnu temperaturu, a postoje razni načini zagrevanja i izvora toplote. Bez vode nema ni rasta biljaka, a zbog toga veliku pažnju treba posvetiti sistemu za zalivanje. Najbolje je zalivanje obaviti u jutarnjim satima. Ne preporučuje se tokom podneva kada je dan topao ili uveče kada spoljna temperatura pada.

Danas postoji izbor velikog broja antikondenzirajućih, antidrop folija ili se postavljaju namenske duple folije. Veliki je izbor sredstava za suzbijanje kondenzacije u zatvorenim prostorima. Oni se ne koriste kad imamo antikondenzujuće folije. Primenjuju se pomoću prskalica odmah nakon što se rastvore ili razblaže u vodi.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Kondenzacija Kondenzat Velika vlažnost u plasteniku Antidrop folija Provetravanje plastenika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.