Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saveti
  • 08.07.2024. 12:00

Kako sačuvati proizvodnju u plasteniku tokom velikih vrućina i toplotnih talasa?

Nekoliko pravila i saveta za uspešan rast i razvoj povrća usled visokih temperatura

Foto: Đorđe Lalić
  • 126
  • 22
  • 0

Tokom leta, plastenici mogu postati pravi izazov za uzgajivače povrća zbog visokih temperatura i toplotnih talasa, a novi je najavljen za ovu nedelju. Nekoliko je ključnih strategija za očuvanje biljaka, uključujući navodnjavanje, upotrebu mreža za zasenjivanjei hemijskih sredstava za zaštitu plastike.

Toplotni talasi su periodi neobično visokih temperatura koji mogu trajati nekoliko dana ili čak nedelja. Mogu izazvati stres kod biljaka, smanjiti prinos i uzrokovati propadanje povrća. Visoke temperature unutar plastenika mogu dovesti do pregrejavanja biljaka, isparavanja vode iz zemlje i stresa zbog gubitka vlage. Ovo može rezultirati slabim rastom, oštećenjima i manjim prinosima.

Navodnjavanje povrća u plasteniku

Najbolje vrijeme za zalevinje povrća je rano ujutro ili kasno uveče. Tokom ovih perioda temperatura je niža, što smanjuje isparavanje vode i omogućava biljkama da apsorbuju potrebnu vlagu.

Jutarnje zalevanje omogućava biljkama da započnu dan sa dovoljnom količinom vode, dok večernje pomaže da biljke ostanu hidrirane tokom noći. Različite biljke imaju različite potrebe za vodom. Na primer, paradajz i paprika zahtevaju više vode u poređenju sa biljkama poput krastavaca ili salate.

Sistem kap po kap omogućava precizno i efikasno zalivanje biljaka direktno u koren, smanjujući isparavanje i osiguravajući da svaka dobije potrebnu količinu vode.

Korisni saveti za navodnjavanje:

  • Koristite cevi sa sitnim rupama za ravnomerno raspoređivanje vode.
  • Redovno proveravajte sistem za moguće blokade ili curenja.
  • Prilagodite količinu vode prema potrebama biljaka i vremenskim uslovima.

Mreže za zasenu

Mreže za zasenu smanjuju intenzitet sunčevih zraka, održavajući temperaturu unutar plastenika nižom i štiteći biljke od opekotina.

Zasenjeni plastenik (Foto: Jasmin Hodžić)

Postavite ih iznad plastenika ili direktno na strukturu kako biste smanjili direktnu sunčevu svetlost. Podesive mreže omogućavaju kontrolu nad količinom zasene tokom dana.

Hemijska sredstva za zaštitu plastike

Postoje specijalna sredstva koja se nanose na plastiku plastenika kako bi se smanjila prozirnost i reflektovala sunčeva sjetlost, čime se smanjuje unutrašnja temperatura.

Primenjujte sredstva prema uputstvima proizvođača, vodeći računa da ravnomerno pokrijete celu površinu plastike. Periodično ponavljajte postupak kako bi se održao efekat.

Održavanje optimalne temperature 

Dobro organizovana ventilacija pomaže u smanjenju temperature i sprečava nakupljanje vlage koja može dovesti do bolesti. Otvarajte prozore i vrata plastenika tokom dana kako biste omogućili prirodni protok vazduha.

Redovno otvarajte prozore i vrata plastenika

Ako je temperatura  iznad 15oC prozore i vrata ostavite otvorene i tokom noći.

Rashladni sistemi kao što su ventilatori ili sistemi za maglu mogu dodatno pomoći u snižavanju temperature unutar plastenika, stvarajući povoljnije uslove za rast biljaka.

Praktični saveti za očuvanje biljaka

Postavljanje malča oko biljaka pomaže u zadržavanju vlage u zemčjištu i smanjuje temperaturu korenskog sistema, čime se smanjuje stres biljaka. Redovno proveravajte vlažnost zemlje i prilagodite zalevanje prema potrebama biljaka. Koristite senzore za vlagu kako biste precizno merili njene nivoe.

Zdrave biljke su otpornije na stres i bolesti. Redovno uklanjajte oštećene delove biljaka i održavajte čistoću plastenika kao prevenciju bolesti i štetočina. 

Koristite biološke metode kontrole poput prirodnih predatora ili ekoloških pesticida kako biste smanjili prisustvo štetočina bez štetnog uticaja na biljke i okolinu.

Dakle, održavanje plastenika tokom velikih vrućina i toplotnih talasa zahteva pažljivo planiranje i primenu različitih strategija. Pravovremeno zalevanje, upotreba mreža za zasenu i hemijskih sredstava za zaštitu plastike mogu značajno pomoći u očuvanju biljaka i povećanju prinosa. Prateći ove savete, možete osigurati zdrave i produktivne biljke čak i tokom najtoplijih perioda godine.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Proizvodnja Plastenik Paprika Paradajz Toplotni talas Visoke temperature Saveti


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima! Ja sam devojčica odrasla na Staroj planini, u malenom, sada skoro zaboravljenom selu Rudinje. Fotografijama koje ću podeliti, želim prikazati delić života u ovom delu Srbije. Ruke na fotografiji su najvrednije ruke na svetu,... Više [+]