Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seme paprike
  • 26.09.2023. 07:30

Kako sakupiti i čuvati seme paprike?

Plodovi treba da budu zdravi, uzeti sa zdravih biljaka, na njima ne sme da bude simptoma oboljenja, napada štetočina, mehaničkih oštećenja.

Foto: Depositphotos/stockphotofan1
  • 6.992
  • 386
  • 0

Jedan od razloga zašto mnogi ljubitelji bilja pribegavaju čuvanju semena paprike je očuvanje starih sorti. Taj posao započinje setvom odabranog semena i sadnjom na stalno mesto.

Cvet paprike ima prašnike i tučak, a najčešće se unakrsno oprašuje. Polen iz cveta jedne biljke pada na tučak druge. Zbog toga je potrebno da usev bude jednosortni, jer ćemo tako obezbediti sortno oprašivanje.

Kod sadnje je potrebno paziti na prostornu izolaciju kako ne bi došlo do ukrštanja različitih sorti i nastanka hibrida.

Odaberite najbolje plodove

Kod čuvanja semena veliku ulogu ima iz kakvog ste ga ploda uzeli. Treba razlikovati tehnološku i fiziološku zrelost. U tehnološkoj zrelosti beremo plod paprike za sebe, međutim on još uvek nije fiziološki zreo, seme nije završilo razvojne procese. Semenke iz nedozrelih plodova ostaju šture i neće klijati.

Plodovi treba da budu zdravi, uzeti sa zdravih biljaka, na njima ne sme da bude simptoma oboljenja, napada štetočina, mehaničkih oštećenja.

Čuvajte se ljutih paprika

Najbolje je da nakon berbe ostavimo plod da se osuši oko mesec dana pre uklanjanja semena. U slučaju da radite sa ljutim paprikama, zaštite ruke i oči i radite u provetrenoj prostoriji ili napolju. Kapsicin može iritirati oči, kožu, disajne organe.

Sa osnove se uklanja seme. Kada je paprika dobro prosušena, nije potrebno pranje semena i uklanjanje nečistoća.

No, pranjem u vodi ćemo pored nečistoća ukloniti i šture semenke koje plutaju na površini. Nakon toga seme se ostavi u tankom sloju na paprinom ubrusu da se osuši.

Drugi način je da se suši u rerni na temperaturi do 37ºC tokom šest sati. Dobro osušeno seme puca pod pritiskom nokta. Čuva se u papirnim kesama ili staklenim teglama na tamnom i prohladnom mestu. Zapišite na pakovanjima vrstu, naziv sorte, godinu uzgoja i lokaciju sa koje ste uzeli plodove u slučaju da imate veće količine semena.


Tagovi

Stare sorte Oprašivanje paprike Stare sorte paprike Seme Sakupljanje semena Seme paprike Čuvanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.