Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje sadnica
  • 28.03.2023. 07:30

Kako se pikiraju sadnice?

Za dobijanje jakih sadnica paradajza i paprike koje će dati visoke prinose neophodno je obaviti pikiranje.

Foto: Depositphoto/Viktor108
  • 7.043
  • 393
  • 0

Pikiranje rasada je obavezno za neke povrtarske kulture, poput paradajza i paprike. Ovim postupkom se podstiče rast mladih biljaka koje se takmiče za prostor, svetlost, vodu i hranljive materije, naročito ako su posađene u zajedničku posudu.

Takođe, presađivanje u pojedinačne i veće posude će nam pomoći da rešimo problem izraslog (izduženog) rasada. To je posebno izraženo kod paradajza.

Kada se obavlja pikiranje?

Pravi trenutak za obavljanje pikiranja je dok korenje nije previše razvijeno. Tada se neće međusobno zapetljati. U pravilu ovaj postupak sprovodimo kada se pojavi jedan do dva prva lista. Tako neće doći do oštećenja korena i biljka će pretrpeti manji stres. Kod paradajza to je oko 10 do 15 dana posle nicanja. On veoma dobro podnosi presađivanje. Njegova prednost je što stvara korenje iz stabla. Osim toga, ova vrsta ne voli mali prostor za razvoj korena.

Sadnja u veće saksije?

Sam postupak pikiranja je veoma jednostavan. Potrebno je jedan ili dva dana ranije prestati zalivanje rasada. Za punjenje saksija se koristi kvalitetan supstrat veće granulacije u odnosu na setveni. Napunimo je do pola i u sredini formiramo rupu u koju umetnemo mladu biljčicu s grumenom zemlje. Zatim nadopunimo supstratom koji pritisnemo kako bi se ostvario što bolji kontakt s korenom. Najbolje je da biljka bude posađena do kotiledonih listića. Nakon toga dobro zalijemo vodom sobne temperature.

Paradajz dobro podnosi presađivanje (Foto: Depositphoto/NIKO_Cingaryuk)

Optimalni uslovi za razvoj biljaka

Nakon pikiranja sledeća tri dana biljkama će odgovarati dnevna temperatura od 20 do 23 stepena Celzijusa, a noćna treba biti nešto niža od 15 do 18ºC. Kada se ukorene, posle četiri do sedam dana, dnevna temperatura se spušta između 18 i 20ºC, a noćna od 15 do 16ºC.

Deset dana posle intenzivira se razvoj korena. Obezbedite dovoljno svetlosti i hraniva. Kada je vreme lepo iznosite biljke napolje u trajanju od 20 do 30 minuta i postepeno povećavajte boravak na otvorenom. Naglim iznošenjem možete izgubiti rasad koji ste negovali. Sunce će "spržiti" nežne listove, vetar može da slomi stabljike.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Obratite pažnju na zalivanje. Suvišna vlaga će pogodovati razvoju oboljenja, posebno truleži i plamenjače. Sada se dodaju đubriva bogata fosforom koji podstiče razvoj jakog korena. Dobro formirana sadnica je spremna za sadnju na stalno mesto kada razvije osam do devet listova, a stabljika debljinu jedan centimetar.


Tagovi

Pikiranje Pikiranje rasada Pikiranje paradajza Pikiranje paprike Proizvodnja sadnica Pikiranje sadnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!