Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Treset
  • 06.01.2024. 16:30

Kako se pravi kompost od treseta za uzgoj bilja?

Treset se kompostira slično kao i obični kompost, uz održavanje umerene vlažnosti i dodavanje biljnih hraniva, u obliku mineralnih đubriva, pošto je sam treset siromašan u hranivima

Foto: Depositphotos/wolterke
  • 192
  • 18
  • 0

Treset ima veliku snagu vezivanja vode i hraniva. Unet u zemljište popravlja vodni režim i sorpcione osobine, što je posebno značajno na lakim peskušama. Spremanje komposta je opravdano u zemljama koje su bogate u tresetu (Rusija, Poljska, Finska, Nemačka, Holandija i druge), piše savetodavac za povrtarstvo Poljoprivredne stručne službe Kosovska Mitrovica Nebojša Božović.

Siromašan hranivima

Kod nas ga ima na nekim mestima u količinama koje bi ekonomski opravdale njegovo spremanje. Treset se kompostira slično kao i obični kompost, uz održavanje umerene vlažnosti i dodavanje biljnih hraniva, u obliku mineralnih đubriva, pošto je sam treset siromašan u hranivima. Visinski treset je izrazito siromašan (nastao od mahovina Spagum), dok je nizijski treset nešto bolje opskrbljen hranivima.

Tresetne posude i tablete za setvu rasada: Oprez sa lažnima

Po jednoj nemačkoj metodi kompost od treseta se priprema tako da se na balu treseta dodaje pola metra kubnog plodne zemlje, četiri kilograma amonijum-sulfata, četiri kilograma superfosfata i četiri kilograma patent kalijuma (kalijum-magnezijum-sulfat) ili se daje osam kilograma komplesnog NPK đubriva. Sem mineralnih đubriva treset se poliva i osokom, tečnim stajnjakom, dodaju se i razni organski otpaci radi povećanja sadržaja hraniva i povećanja fertilizacione vrednosti komposta, naglašava Božović.

Kompostiranje treseta odvija se brzo, a fertilizaciono dejstvo zavisi od sadržaja biljnih hraniva u kompostu. Kompost od treseta je skupo đubrivo pa je njegova primena opravdana kod rentabilnih kultura, kao što su povrće, cveće i drugo.

Za koje kulture je dobar?

Kako smo ranije pisali, za uzgoj paprike moguće je napraviti supstrat od tri dela humusa i dva dela kvalitetne zemlje, dok će kupusu odgovarati da pomešamo treset, humus i zemlju u odnosu 1:1:1

Supstrat za sadnice: Koji je za setvu, koji za pikiranje? Kako ga napraviti?

Kompost od treseta se preporučuje za gajenje cveća u sudovima. Prednost tog komposta je u tome što je količina hraniva u njima dovoljna za jednu ili dve godine, dok traje vegetacija biljaka. Posle toga kompost se zamenjuje novom količinom pri setvi ili sadnji novih biljaka, zaključuje savetodavac za povrtarstvo PSSS Kosovska Mitrovica.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Treset Kompost Kompostiranje Uzgoj povrća Uzgoj cveća Nebojša Božović Hraniva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...