Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 03.04.2022. 07:30

Kako sprečiti klijanje krompira?

Krtole krompira neće proklijati u optimalnim uslovima skladištenja, a mogu pomoći i brojne biljne vrste.

Foto: Depositphotos/davit85
  • 2.478
  • 73
  • 0

Formiranje klica na krtolama je normalan fiziološki proces, ali svi koji skladište krompir znaju da ova pojava izaziva njegovo propadanje. Krtole se suše, gube vode, postaju mekane i na kraju neupotrebljive za konzumaciju.

Zatvorene u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi mogu da se čuvaju kratak period od dve do tri sedmice.

Mnogo je faktora koji mogu da ubrzaju ili uspore pojavu klica. Sprečavanje klijanja započinje na polju. Krtole moraju biti zrele u trenutku vađenja iz zemlje i očišćene.

Pre skladištenja potrebno ih je osušiti u hladovini na mestu sa dobrom ventilacijom. Ne smeju da budu izložene direktnom delovanju sunca. Sušenje se obavlja u tankom sloju nekoliko dana u zavisnosti od vremenskih uslova. Tako će površina da očvrsne, a rane da zarastu.

Suvo i hladno skladište

Čuvanje krompira se obavlja u prostorijama koje su suve i hladne. Optimalna temperatura se kreće od 3 do 5ºC, a njeno spuštanje se radi postepeno kako bi izbegli temperaturni šok. Sorte različito reaguju na temperaturne uslove.

Krtole pakujemo u mrežaste vreće, papirne kutije ili vreće, perforirane plastične gajbe. Nikako im ne odgovara da ih čuvamo u najlonskim vrećama ili plastičnim kutijama. Neopodno je da vazduh stalno cirkuliše što će ukloniti formiranje "toplih džepova".

Proklijale krtole nisu za konzumaciju (Foto: Bigstock/yuris010)

Prostor treba slabu indirektnu svetlost, ali ne sme da bude izložen direktnom suncu. U mračnim, vlažnim i toplim prostorima krompir će veoma brzo da proklija.

Koje biljke sprečavaju klijanje krtola?

Neke biljke deluju na zaustavljanje ovog procesa, dok ga druge sprečavaju. Tako će mnogi uz krompir staviti jabuku. Ali, treba napomenuti da uspešnost ovog trika zavisi od sorte ili hibrida koje skladištimo, uslova u skladištu i šta čuvamo u istom prostoru. Takođe, jabuka i ostale vrste koje otpuštaju etilen deluju na brže dozrevanje što sa druge strane može biti okidač za krtole da je vreme da proklijaju. Zato, ako koristite ovu metodu, redovno pratite šta se dešava. 

Klijanje će dugoročno odložiti biljke koje ispuštaju fitoncide. U tu grupu ubrajamo grane bora i smreke, sveže listove hrena, suvi pelin. Beli luk pripada ovoj grupi, a stari, oprobani recept je da se 100 gr zgnječenog belog luka rasporedi na 100 kg krompira.

Takođe, paprat, zova, nana su oprobane biljke koje su koristili od davnina za sprečavanje aktivacije klice. Koren đumbira je isto delotvoran.

Pored krompira ne treba skladištiti crveni luk, ali će njegova ljuska da deluje na usporavanje pojave klica.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Krtole Skladištenje krompira Čuvanje krtola Klijanje krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.