Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje patlidžana
  • 08.08.2020. 13:30

Kako sprečiti opadanje cvetova plavog patlidžana?

Jedan od problema sa kojim se uzgajivači susreću je da biljka plavog patlidžana cveta, ali nema roda. Ovo povrće je osetljivo na stres, lako odbacuje cvetove, ali se ova pojava može sprečiti.

Foto: JumpStory
  • 774
  • 14
  • 0

Plavi patlidžan je povrtna vrsta za koju možemo reći da se tradicionalno uzgaja u našim baštama, a potiče sa područja Indije, Južne Azije i Bliskog Istoka. U Evropu je dospeo tokom 13. veka, a na naše područje stigao je iz Italije i Turske. Stvorene su brojne sorte koje se razlikuju po obliku, veličini i boji ploda. Pripada istoj porodici kao krompir i paradajz i pati od istih bolesti i napada štetočina.

I pored toga što je patlidžan veoma popularan kod uzgajivača, on je mnogo zahtevniji što se tiče uzgoja u odnosu na većinu povrtnih vrsta. Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju uzgajivači je: Zašto nema plodova na plavom patlidžanu kada je obilno cvetao?

Vema česta pojava je da biljka patlidžana cveta, ali da dolazi do opadanja cvetova i zbog toga se ne formiraju plodovi. Postoje dva osnovna uzroka koji izazivaju ovaj problem:

  1. Biljke pate od nedovoljne snabdevenosti vodom i
  2. Problem sa oprašivanjem cvetova.

Nedovoljna snabdevenost vodom

Biljka patlidžana je veliki potrošač vode, a najveće potrebe za vodom ima u periodu cvetanja i plodonošenja. Nedostatak vode rezultiraće biljkama koje zaostaju u rastu, odbacuju cvetove, manjim rodom, a plodovi su gorki. Delovanje suše je najočiglednije u vreme cvetanja biljke kada zbog nedostatka vode dolazi do masovnog odbacivanja cvetova. Treba znati da je patlidžan mnogo osetljiviji na stres i odbacuje brže i više cvetova od paradajza ili krastavca.

Kako bi sprečili stres izazavan nedostatkom vode, potrebno je obezbediti redovno zalivanje biljaka. Svake sedmice je potrebno obaviti zalivanje sa 20 do 30 l na m² površine. U zavisnosti od vremenskih prilika, zalivanje se obavlja jednom, dva ili tri puta u toku nedelje, a količina vode zavisi od temperaturnih uslova.

Zalivanje treba da bude obilno. Ovakvo zalivanje će snabdeti dublje slojeve zemljišta vodom, voda će sporije da isparava, a koren će se razviti u dubljim slojevima zemlje odakle će crpiti neophodnu vodu. Sa dobro razvijenim korenom biljka plavog patlidžana je manje podložna stresu, lakše crpi vodu iz zemljišta.

Problem sa oprašivanjem

Drugi problem koji izaziva opadanje cvetova je nekvalitetno oprašivanje. Cvet plavog patlidžana je dvopolan, a oprašuje se vetrom. Oprašivači poput pčela i bumbara nemaju značaj kada je u pitanju plavi patlidžan i oprašivanje cvetova.

Sa jedne strane imamo problem opadanja cvetova zbog suše, nedostatka vode, a na drugoj strani je prevelika vlažnost tokom kišnog perioda. Polenov prah cvetova ovog povrća je veoma težak i lepljiv. Velika vlažnost vazduha to samo pojačava. Polenov prah postaje vlažniji, lepljiviji i teže ga vetar može odvojiti. Biljka može obilno da cveta, ali zbog prevelike vlažnosti vazduha polen ostaje slepljen, nema oprašivanja i oplodnje.

Bolje oprašivanje možemo postići mehaničkim oprašivanjem uz pomoć kičice za slikanje. Jednostavno četkicom pokupimo polen i prenesemo ga na tučak cveta.

Osim ova dva osnovna uzroka opadanja cvetova, do ove pojave mogu dovesti preterano đubrenje azotnim đubrivom, nedostatak bora, zatim pojava određenih oboljenja i napad štetnih insekata.


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se gaji na površinama manjim od onih za paradajz i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu ceni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je bogato... Više [+]

Tagovi

Patlidžan Opadanje cvetova Oprašivanje Suša


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.