Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 21.06.2020. 10:00

Kako sprečiti plamenjaču kod paradajza?

Donji listovi su prvi napadnuti zbog dužeg zadržavanja vlage. Kad krene berba skida se lišće koje je hranilo zrele plodove, a to je prvi list ispod i prva dva lista iznad ubranih plodova, naglašava stručnjak za povrtarstvo Nada Lazović - Đoković iz Poljoprivredno stručne službe Vranje.

Foto: Julijana El Omari
  • 3.526
  • 136
  • 0

Zakidanje vrhova biljaka naziva se dekaptiranje i njime se postiže zaustavljanje rasta, te potpomaže formiranje i zrenje plodova. Obavlja se nakon što je biljka razvila dovoljan broj plodnih etaža. Pinciranjem se odstranjuju središni izdanci odnosno zaperci dužine od pet do deset centimetara. Ono se sprovodi redovno, jednom nedeljno za vreme intenzivnog rasta biljke, a nikako nije dozvoljeno da zaperak preraste i preuzme centralni položaj. Međutim, nega paradajza se tu ne završava.

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Jedna od mera koju je poželjno sprovoditi kod gajenja visokih i poluvisokih hibrida paradajza je skidanje listova koji se nalaze pri zemljištu, odnosno ispod prve cvetne grane. Na taj način smanjujemo mogućnost zaraze najčešćom bolesti paradajza, a to je plamenjača, naglašava stručnjak za povrtarstvo Nada Lazović - Đoković iz Poljoprivredno stručne službe Vranje.

Uklanjanje zaraženog ili oštećenog lišća

Donji listovi su prvi napadnuti zbog dužeg zadržavanja vlage. Kad krene berba skida se lišće koje je hranilo zrele plodove, a to je prvi list ispod i prva dva lista iznad ubranih plodova. Poželjno je redovno skidati zaraženo ili oštećeno lišće od bolesti i štetočina i ono koje je počelo da žuti, jer više nema uticaj na obezbeđivanje biljke asimilatima.

Plamenjača je najčešća bolest paradajza: Kako zaštititi biljke?

Treba početi skidanje lišća kada biljka dosegne nekih metar visine tako što se obavlja odstranjivanje nekoliko donjih listova. Odstranjivanjem tih donjih listova pospešuje se ventilacija što ima bitnu ulogu u prevenciji bolesti.

Pravo skidanje lišća, naglašava vranjski stručnjak jeste jedan list ispod grozda i dva iznad hrane grozd. Kada se grozd ubere to lišće više nema ulogu i treba ga odstraniti. Ovaj način pogodniji je za proizvodnju u zatvorenom prostoru. Na otvorenom polju kod visokih hibrida paradajza može se praktikovati skidanje lišća do obranog grozda, što znači da kada se obere grozd može se skinuti svo lišće ispod.

Odstranjivanje lišća

Odstranjivanje lišća se najčešće obavlja rukom obično povlačenjem lista naviše. List se na taj način lagano odvaja i rana brzo zarasta. Razlog za skidanje rukom je u prevenciji bolesti, jer deo koji se dodiruje ostaje u ruci i tako se neće zaraziti sledeća, jer se odstranjuje dodirnuti deo.

Skidanje lišča se obavlja isključivo po lepom i suvom vremenu. Ukoliko slučajno mora da se radi u uslovima velike vlage, posle ovih aktivnosti primeniti neki od fungicida da se zatvore rane.

Simptomi nedostatka kalijuma

Većina useva najbolje uspeva na pH od 6.0 do 6.5. Udaljavanjem od pomenutih vrednosti, hraniva postaju manje pristupačna i biljka ih teže usvaja, što se odražava na porast i prinos. Rezultati iz analize zemljišta su dobra smernica za odabir đubriva, jer određena đubriva bolje rezultate daju u kiseloj (pH<7), a određena u alkalnoj sredini (pH>7).

Prilikom tumačenja analize potrebno je obratiti pažnji da li je pH analiza rađena u vodi ili KCl-u. Prvi simptomi nedostatka kalijuma kod paradajza javljaju se u vidu žutog kruga ispod peteljke. Ukoliko se već tada ne reaguje sa prihranom sa izraženim kalijumom pojaviće se bela unutrašnjost ploda paradajza, napominje stručnjak za povrtarstvo.

Koji su elementi važni za prihranu paprike, a koji za paradajz?

Količina primene neophodna za korekciju ovog nedostatka kalijuma i popravak kvaliteta ploda iznosi 1.5 do dva kilograma po aru nedeljno. Količinu treba podeliti na ukupan broj navodnjavanja u toku nedelje uz pravilna navodnjavanja. Nepravilno navodnjavanje može dovesti do ispiranja hraniva u dublje slojeve.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Skidanje zaperaka Nega paradajza Nedostatak kalijuma Skidanje lišća Ventilacija Plamenjača Zaštita paradajza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...