Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba salate
  • 01.01.2024. 13:30

Kako sprečiti propadanje korena salate nakon sečenja?

Sečenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva meseca od presađivanja.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 96
  • 33
  • 0

Salata u plasteniku uskoro će biti spremna za berbu. I dalje je obavezno provetravanje plastenika nezavisno od dnevnih i noćnih temperatura, a sama dužina zavisi od trenutne temperature. Najjednostavnije rečeno, kada je niža provetravanje je kraće, i obrnuto.

Zaštita salate u ovom periodu, kako navodi Živko Šašić, savetodavac u PSSRS, bazirana je na zaštiti protiv plamenjače i truleži. Povoljni uslovi za razvoj plamenjače u salati su visoko relativna vlažnost vazduha i visoka vlažnost zemljišta, kao i niske temperature.

"Prvi simptomi se pojavljuju kako je infekcija već počela, tako da treba sprovesti preventivna tretiranja prema planu tretiranja i kada se ostvare povoljni uslovi za razvoj infekcije", ističe Šašić, dodavši da isto tako, PVK treba održavati u optimalnim procentima (oko 60 odsto) i provetravanjem maksimalno smanjiti vlaženje lista. Istovremeno će se smanjiti mogućnosti stvaranja povoljnih uslova za razvoj infekcije.

Vodotopiva NPK đubriva

U ovoj fazi razvoja tretiranje salate vršiti fungicidima sa malom karencom. Protiv plamenjače salatu tretirati fungicidima na bazi: metalaksil S, fosetil Al i drugi u zavisnosti od dostupnosti pesticida. Tretiranje salate protiv truleži radi se fungicidima na bazi: ciprodinil, fludioksonil, piraklostrobin, boksalid i drugi.

Sada štitite od plamenjače (Foto: Depositphotos/Pixinooo)

Đubrenje salate u ovoj fazi obavlja se vodotopivim NPK đubrivima formulacije 1:2:3 ili 1:2:4 u količini do 60 kg/ha/fenofazi i kalcijum nitratom u količini do 20 kg/ha/fenofazi.

Kako sprečiti pojavu plamenjače ili sive plesni na zelenoj salati?

"Za smanjenje stresnih uslova izvršiti prihranu aminokiselinama u količini do 0,30 odsto. Prihranu i navodnjavanje obavljati u toplim i sunčanim danima i paziti na vlažnost zemljišta, a norme i intervale navodnjavanja prilagoditi fazi razvoja biljke i trenutnim vremenskim uslovima", podseća stručnjak.

Premazati jabučnom ili limunskom kiselinom

Sečenje i pakovanje salate planira se za desetak dana, tačnije za oko nepuna dva meseca od presađivanja. Slučajnim uzorkovanjem i vaganjem salate, trenutna težina salate u dva plastenika čiji rast i razvoj u ovoj jesenjo-zimskoj sezoni prati Poljoprivredna savjetodavna služba RS je od 350 do 390 grama. Uzorkovanje i vaganje biljaka je važno jer na taj način možemo da vidimo prirast biljke i efekte primenjene formulacije đubrenja.

"Salata se seče oštrim nožem odmah uz malč foliju i radi se odstranjivanje prvih listova, ako je to potrebno. Pakuje se u kartonske kutije pravilno složena sa korenom okrenutim prema gore ako se ne radi zamotavanje salate", navodi Šašić.

Razlog ovakvog slaganje je, kako pojašnjava, da prašina i prljavština ne dospe između listova. Koren salate je jako osetljiv i već posle par sati počinje da crni i propada, da bi se ovo sprečilo koren premazati jabučnom ili limunskom kiselinom.


Tagovi

Proizvodnja salate Zaštita salate Berba salate Pakovanje salate Vodotopiva đubriva Provetravanje plastenika


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]