• Uzgoj rena
  • 17.10.2020. 14:00

Kako sprečiti širenje rena u bašti i dvorištu?

Kontrola rena nije jednostavna jer i najmanji delić korena može dati novu biljku koja će nastaviti da se razvija i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gde želimo da raste ren.

Foto: Depositphoto/winiki
  • 183
  • 9
  • 0

Malo je povrća koje je tako zdravo kao ren, a vrlo se retko nalazi u baštama. Ova višegodišnja povrtna vrsta lako se uzgaja, posebno na vlažnim mestima. U upotrebi je koren koji može biti dug i do jednog metra.

Za njegov uzgoj može da se odabere deo bašte ili dvorišta gde će mu se obezbediti dovoljno prostora za razvoj i širenje. Nije potrebno da se svake godine iznova sadi i ne treba proizvoditi rasad. Još jedna prednost rena je što ne mora da se pravi gredica za njega.

Najsigurniji način kontrole širenja

Prilikom sadnje na stalno mesto, neophodno je imati u vidu da se on širi i zauzima okolni prostor. Kako bi se sprečilo dalje širenje, mogu da se urade dve stvari:

  • Uzgoj u velikim posudama i
  • kontrola iskopavanjem.

Posuda za uzgajanje treba da buce dovoljno velika da obezbedi sloj supstrata od jednog metra. Najbolje je uzeti staro plastično bure. Na dnu se naprave otvori za drenažu i stavi se metalna mrežica sa rupicama manjeg prečnika. Ona će obezbediti neometano oticanje vode i sprečiti ulazak štetočina u unutrašnjost bureta. Preko nje se stavlja drenažni sloj (šljunak, komadi stare cigle i slično), a iznad se naspe supstrat. Na ovaj način obezbediće se optimalni uslovi za proizvodnju ovog povrća, sprečiti njegovo širenje i olakšati vađenje korena na kraju vegetacije. Bure sa renom može da bude na površini zemlje ili da se ukopa. Ovo predstavlja najsigurniji vid kontrole širenja.

Svaki zaostali deo korena daće novu biljku

Kontrola rena u bašti i dvorištu nije jednostavna jer i najmanji delić korena može da da novu biljku koja će nastavi da se razvija i zauzima novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gde želimo da raste ren. Na taj način će se rasteretiti prostor od suvišnih biljnih vrsta i nove će nicati na tom području jer će imati prostor za razvoj. Sve one koje su se razvile na površini koja je predviđena da se zaštiti od rena, trebalo bi u potpunosti da se iskopa i ne dozvoli im da se razvijaju.

Uzgoj rena - saveti i preporuke

Ukoliko želite potpuno da uništite ovo povrće trebaće vam mnogo strpljenja. Zbog korena koji je duboko u zemlji, ima mogućnost da se obnavlja i posle upotrebe herbicida. Zato su neophodni stalni radovi oko njega i trebalo bi iskopati što više korenja. Svaki zaostali deo sa pupoljkom daće novu biljku. Iskopavanje će zbog toga morati da se nastavi tokom vegetacije i sledećih godina u zavisnosti koliko je prostora zahvaćeno.

Stalnim košenjem mladog, svetlozelenog lišća isprovociraće se koren da razvije sve pupoljke, a neće se dati šansa lišću da stvori dovoljno hranjivih materija za opstanak korena. Na taj način on gubi vitalnost i suši se.


Tagovi

Uzgoj rena Širenje rena Sloj supstrata Zdravo kao ren Prostor za razvoj Košenje rena Svetlo zeleno lišće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mir i spokoj pronadjos u stoletnoj sumi. Planina Boranja