Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kupusnjača
  • 08.09.2023. 09:00

Kako sprečiti štete od kupusne sovice?

U najvećem broju nalaze se od druge polovine juna do kraja septembra.

Foto: Martina Pavlović (ilustracija)
  • 145
  • 24
  • 0

Gusenice kupusne sovice (Mamestra brassicae) hrane se izgrizajući lišće, tako što u početku prave male rupice na listovima, a kasnije se ubušuju u kupus, praveći hodnike. Veliki problem pravi i njihov izmet, zbog čega listovi trule i nastaje njihovo trajno oštećenje. Tragovi koji ostaju deluju kao da je list nagoreo od sunca, ali uz prisustvo rupa koje znače prisustvo ove štetočine. Povećana vlažnost, navodnjavanje povrća i gusta kupusišta koja zadržavaju vlagu, kao i intenzivna ishrana azotnim đubrivima pogoduju razvoju ovog insekta.

U najvećem broju nalaze se od druge polovine juna do kraja septembra. Ova štetočina napada najviše kupus i kupusnjače generalno, ali pravi štete i na drugim poljoprivrednim kulturama kao što su salata, spanać, šećerna repa, paprika, paradajz i drugo. Ukoliko se javi masovna pojava celokupna lisna masa gajenih biljaka može biti uništena.

Prvo nazgriza listove (foto: Galenika Fitofarmacija)

Leptir je sivosmeđ, sa poprečnim tamnim i svetlim linijama na prvom paru krila. Dužine tela oko 20 mm. Mlade gusenice su zelene, dok su odrasle sivosmeđe, duge do 40 - 45 mm. Javljaju se s proleća, a u najvećoj meri se roje krajem maja i poćetkom juna. Gusenice prve generacije najčešće napadaju krajem juna i početkom jula, a druge generacije krajem avgusta i u prvoj dekadi septembra. Opasnije su one druge generacije, koje često izazivaju "golobrst".

Sistem zaštite

Pojava kupusne sovice se ograničava dubokom obradom zemljišta. Hemijsko suzbijanje se izvodi dok su gusenice mlađe (20 - 25 mm) - pre ubušivanja u glavicu. Kritičan broj za kupus i šećernu repu je jedna po biljci.

Značajnom smanjenju gusenica i lutaka može doprineti letnje duboko ili jesenje oranje izvedeno posle gajenja šećerne repe i kupusa. Hemijsko tretiranje se primenjuje i najbolji rezultati suzbijanja se postižu kada dominiraju mlađi stadijumi gusenica. Primena insekticida se najčešće obavlja u drugoj polovini avgusta i početkom septembra. Primenjuju se preparati na bazi aktivne materije cipermetrina, deltametrina, bifentrina i drugih. Ukoliko se registruje jače prisustvo ove štetočine preporučuje se primena i novijih registrovanih insekticida, na bazi:

  • acetamiprida 0,2-0,4 kg/ha (karenca 14 dana) ili
  • hlorantraniliprola u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca sedam dana) ili
  • cijantraniliprola 0,5-0,75 l/ha (karenca sedam dana).

Tagovi

Kupusna sovica Štetočine kupusnjača Duboka obrada zemljišta Insekticidi Golobrst


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.