Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Praktični saveti
  • 24.12.2023. 13:30

Kako uzgajati hokaido tikve uz minimalnu negu?

Vrlo lako se seje, održava još lakše, a plodovi su prava umetnost. Evo nekoliko saveta za uspešan uzgoj.

Foto: Jasmin Hodžić
  • 1.655
  • 110
  • 0

Imate slobodnu parcelu koja vam dugo stoji i ne znate šta da radite sa istom? Topla preporuka je da posadite hokaido tikvu. Ova sorta je ne samo izuzetno ukusna, već i prilično jednostavna za uzgoj.

Evo nekoliko koraka i saveta koji će vam pomoći da je uspešno proizvedete na slobodnoj parceli.

1. Odabir lokacije i priprema zemljišta

Pre nego što započnete sa uzgojem, odaberite sunčanu lokaciju sa dobrim odvodom kako biste obezbedili optimalne uslove za rast biljaka. Zemljište bi trebalo da bude bogato hranivima i dobro drenirano. Pripremite zemlju oranjem i sitnim freziranjem i dodavanjem komposta ili đubriva kako biste poboljšali njegovu plodnost. Vrlo lako se može proizvoditi kao organska bez ikakve hemije i dodataka!

2. Setva ili sadnja sadnica

Hokaido tikvu možete uzgajati direktnom setvom semenki u zemlju na dubini od nekoliko centimetara. Takođe je moguće koristiti sadnice koje ste sami proizveli ili kupili. Ako sadite više biljaka, ostavite dovoljno razmaka između njih kako bi se biljke mogle širiti.

Plodovi su prava umetnost

Idealan razmak između redova je 1,5 do dva metra ili širina vaše radne mašine za freziranje kojom ćete obrađivati međuredni prostor, a da ne oštetite biljke. Razmak biljke od biljke je od 0,80 do jedan metar. Sklop biljaka bi bio 300-400 semeki na 1.000 m2.

3. Nega biljaka

Redovno zalivanje tikve važno je, posebno tokom sušnih razdoblja. Održavajte korov oko biljaka kako bi se smanjila konkurencija za vodu i hranljive materije. Dodavanje malča oko biljaka može pomoći zadržavanju vlage i smanjiti rast korova.

Isfrezirajte 15 dana nakon sadnje međuredni prostor da trave bude što manje. Važno je da semenke ubacimo u vlažno zemljište da se odmah prime i da nemamo problema sa klijanjem!

4. Potpora za rast biljaka

Hokaido tikva je puzavica koja se može širiti po zemlji, ali takođe možete koristiti potporu poput rešetke ili kolca kako biste usmerili rast biljaka i olakšali berbu.

5. Berba i održavanje plodova

Za berbu je spremna kada postigne svoju karakterističnu narandžastu boju i stabljika se počne sušiti. Kada je berete, pazite da ostavite dovoljno stabljike kako biste produžili rok trajanja plodova. Tikva se bere sa drškom.

Čuvajte ih na suvom i toplom mestu kako bi se osiguralo da ostanu sveže što je duže moguće. Urednim skladištenjem tikva može da se čuva i do šest meseci! Plodovi su težine od 0,8 do 3,5 kg, a prinos po hektaru je od 15 do 20 tona!

Ova vrsta je otporna i zahteva minimalnu negu, pružajući užitak uzgoja i zadovoljstvo ukusa kada dođe vreme berbe. Iskoristite slobodnu parcelu za uzgoj ovog ukusnog voća-legisa i uživajte u raznolikosti jela i dekorativnim mogućnostima koje Hokaido tikva pruža.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Tikva Hokaido Hokkaido Japanska tikva Organska


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.