Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eruca sativa
  • 22.04.2017. 14:45

Kako uzgajati rukolu?

Rukola pripada familiji kupusnjača i možemo je gajiti tokom čitave godine. Ne zauzima mnogo prostora i laka je za gajenje. Na tržištu je dosta skupa, pa je njen uzgoj i ekonomski opravdan.

Foto: Tatjana Suhajček
  • 3.129
  • 137
  • 0

Rukolu (Eruca sativa) možete gajiti kao jednogodišnju biljku, ali preporuka je da je uzgajate kao višegodišnju, jer ćete uvek imati sveže listove za branje, s pauzom u toku najhladnijeg perioda godine. Možete je sejati gotovo tokom cele godine, jer dobro podnosi hladnoću.

Uzgajiti je možete na otvorenom već od kraja zime i sve do kraja jeseni, dok u zatvorenom prostoru rukolu možete gajiti tokom čitave godine. Odlična je i za uzgoj u saksijama.

Brzo odlazi u cvet

Rukoli od perioda sejanja do perioda berbe ne treba mnogo vremena, u najhladnijem periodu do dva meseca, a kad je već toplije vreme, kraj proleća i početak leta, rukola je spremna za branje već nakon tri ili četiri nedelje od perioda sejanja. Isto tako, ubrzo nakon perioda sazrevanja brzo se pojavljuje i cvet.

Za veće prinose možete je prorediti.

Borba s kupusnim stenicama

S obzirom na to da se rukoli konzumira list, a kupusne stenice ga u potpunosti izbuše, onda od rukole gotovo da i nemate mnogo. Ove štetočine napadaju i ostale kupusnjače, ali tu šteta nije toliko vidljiva. Da biste ih se rešili, možete da koristite prah biljke neem, koji se priprema kao čaj.

Morate biti pažljivi kako ne biste naudili i ostalim insektima koji su vam potrebni u bašti. Koristite ga predveče. Za kupusne stenice je delotvorniji rastvor s uljem neema, nego prah, a možete ih kupiti u opremljenijim radnjama sa prirodnim preparatima. Pored kupusnih stenica, rukolu može napadati sve što napada i ostale kupusnjače.

Listovi rukole su najviše aromatični u periodu proleća i jeseni, dok leti, usled nedostatka vlage i visokih temperatura, mogu biti gorči.

Bogata vitaminima i mineralima

Rukola se najviše konzumira sveža, ali može se i dinstati i kuvati. Bogata je vitaminima C, K i A, te kalijumom, manganom, gvožđem, kalcijumom i cinkom. Puna je antioksidansa.

Foto: Tatjana Suhajček


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D