Optimalna temperatura za uzgoj ovog povrća je od 15°С do 20°C. Salatu je potrebno stalno snadbevati vodom. Loše reaguje na suv vazduh.
Zelena salata je kultura koja podnosi niske temperature. To je kvalifikuje za proizvodnju u plastenicima bez dopunskog grejanja. Važno je odabrati pravu sortu ili hibrid, ali je podjednako bitno i uspostaviti optimalne uslove uspevanja ovog povrća.
Optimalna temperatura za uzgoj salate je od 15°С do 20°C. Uz dobru zaštitu ova proizvodnja može biti uspešna i ako je nešto niža. Biljke će se dobro razvijati i kada je temperatura tokom dana oko 12°С, a noću oko 7°С. U fazi lisne rozete, salata podnosi temperaturu i do -5°С.
Biljkama je neophodna i dobra osvetljenost, jer se bez dobrog osvetljenja produžava vegetacija i obrazuju se rastresita glavica u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.
Savetodavac dipl.ing. Ljubodrag Pantelić piše za PSSS da su potrebe salate za vlagom velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tokom formiranja glavice, pa je treba stalno snadbevati vodom. Potrebno je voditi računa da vlažnost ne bude prevelika, jer će uticati na porast i razvoj glavice.
Duže zadržavanje vode na površini može da dovede do truljenja donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis ili sklerocija. Salata loše reaguje na suv vazduh - razvija se rozeta lošeg kvaliteta.
Foto: anaterate / Pixabay
Izvori
Tagovi
Autorka