Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača
  • 02.07.2023. 16:30

Kako zaštititi krompir od plamenjače u uslovima velike vlage?

Žarišta bolesti plamenjače krompira najčešće se nalaze na mestima gde su najpovoljniji uslovi za njen razvoj. Koji su tu?

Foto: PIS Vojvodina
  • 283
  • 18
  • 0

Krompir, u zavisnosti od vremena stasavanja, se nalazi od početka cvetanja, pa do faze vidljivih prvih bobica. Plamenjača krompira (prouzrokovač Phytophthora infestans) jedna je od ekonomski najznačajnijih bolesti, koja štete nanosi svim proizvođačima krompira. Javlja se skoro svake godine, a intezitet i vreme javljanja su promenjivi i zavise prvenstveno od optimalnih uslova za razvijanje bolesti, a to su umereno visoke temperature sa čestim padavinama i dugotrajnom rosom, kao što je ove godine.

Na licu listova sa ruba, najčešće na vrhu, uočavaju se svetložućkaste mrlje, koje brzo potamne. Mrlje (pege) se za vreme vlažnog i toplog vremena proširuju, a na granici između osušenog i još žućkastog dela nalazi se na naličju lagana bela prevlaka.

Bolest se prvo javlja na donjem delu cime, pa se penje prema vrhu. Ako vlažno i toplo vreme potraje listovi će potpuno propasti. Krtole bivaju zaražene od spora gljivice, koje kroz zemlju dospevaju do njih. Zaražen krompir ima na pokožici sivoolovne pege, a na preseku u okviru pega meso je rđaste boje. Zaražene krtole u skladištima obično trunu.

Otporne sorte, uništavanje cime i prskanje

Bolest se prenosi iz godine u godinu zaraženim krtolama. Spore sa prvih zaraženih biljaka vrlo se brzo šire vetrom, kišom i insektima, obično do 500 metara od mesta zaraze. Gljiva razvija spore vrlo brzo, za četiri do pet dana generaciju za generacijom, te se brzo širi i zato su potrebna češća tretiranja fungicidima, odnosno skraćivanje vremena tretmana na pet do sedam dana u ovoj godini.

Spore sa prvih zaraženih biljaka vrlo se brzo šire vetrom, kišom i insektima

Uzgoj otpornih sorti je najekonomičnija mera, kao i sadnja zdravih krtola. Uništavanjem cime totalnim herbicidima pre vađenja postiže se delimična zaštita krtola.

Ako se izvodi prskanje, prvo je u početku cvetanja, a drugo dve do tri nedelje nakon prvog. Ukoliko je vlažno (česte kiše) i toplo vreme obavljaju se još jedno do dva prskanja u razmaku osam do 10 dana.

Koje preparate koristiti?

Treba koristiti bakarne preparate na različitoj osnovi bakra, zatim preparate na bazi aktivne materije:

  • propamokarb-hidrohlorid+fluazinam u količini dve litre po hektaru;
  • propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil u količini 2,5 l/ha;
  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid u količini 1,2-1,6 l/ha;
  • propamokarb-hidrohlorid+mankozeb u količini četiri l/ha;
  • dimetomorf+ametoktradin u količini 0,8 l/ha;
  • dimetomorf+mankozeb u količini 2-2,5 kg/ha; 
  • cimoksanil+famoksadon u količini 0,4 kg/ha;
  • cimoksanil+zoksamid u količini 0,45 kg/ha;
  • cimoksamil+mankozeb u količini 2,3 kg/ha.

Treba voditi računa da prilikom tretmana koristite preparate sa različitim mehanizmom delovanja iz različitih grupa aktivnih materija.


Tagovi

Plamenjača krompira Phytophthora infestans Svetložućkaste mrlje Otporne sorte Uništavanje cime Tretiranje fungicidima Prskanje krompira Bakarni preparati


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.