AgroKlub.rs

\

Povrtarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Povrtarstvo » Kako zaštititi povrće od mraza?

Kako zaštititi povrće od mraza?

Zaštita od niskih temperatura

Kako zaštititi povrće od mraza?

Datum: 21.04.2017. 18:30

Kategorija:

Povrtarstvo, Eko proizvodnja

Na niske temperature najviše su osetljive semenke, koje se nalaze u fazi klijanja i mlade biljke, koje tek niču ili su nikle. Možete ih zaštititi na nekoliko načina.

Svakog proleća susrećemo se sa mrazom i uticajem talasa negativne temperature na biljke koje smo posadili. Na niske temperature najviše su osetljive semenke, koje se nalaze u fazi klijanja i mlade biljke koje tek niču ili su nikle. Njima je potrebno osigurati zaštitu od niskih temperatura i mraza.

Zaštita pokrivanjem

Male površine i gredice je lakše zaštititi od velikih površina. Preko gredica se mogu postaviti lukovi od savitljivih grana, okviri od kočeva ili cevi, drvene gajbice. Sve se može pokriti najlonom, folijama, agrotekstilom posebno proizvedenim za tu namenu.

Pojedinačne biljke se mogu zaštiti drvenim gajbicama, vrećama od jute, plastičnim bocama kojima smo odsekli dno i stavili ih preko biljke.

Najlon se često koristi za pokrivanje, ali ispod njega dolazi do stvaranja i kondenzovanja vlage. Ne sme da se stavlja na biljke, jer na mestu dodira dolazi do propadanja biljke.

Agrotekstil (agroplatno) ima mnogo pora kroz koje struji vazduh i vlaga. To omogućava biljci da diše, nema nakupljanja vlage. Debljina agrotekstila je različita i to utiče na težinu po površini, kao i na zaštitu od vremenskih uslova. Ispod agrotekstila nema pojave truljenja. Može da se koristi kao dvostruki sloj. Lak je za postavljanje, ne zahteva armaturu.

Povrće kao što su: bob, grašak, kelj, luk, šargarepa, peršun mogu da prežive niske temperature od -4°C do -5°C. Međutim, ove temperature mogu da podnesu u kraćem vremenskom periodu. Cvekla i repa mogu biti oštećene na -3°C.

Zaštita polivanjem

Zaštita biljaka polivanjem daće efekte kod malih vrednosti mraza. Pri hlađenju, vodena para se kondenzuje i pada kao rosa na bilje. Ovaj sloj se ledi i štiti biljke. Zalivanje treba da se ponavlja svakih 15 do 20 minuta.

Zaštita dimljenjem

U zaštiti od mraza može pomoći paljenje vatri na strani odakle duva vetar - na taj način dim će biti nošen preko biljaka koje želimo da zaštitimo. Dim od vatre na koju smo položili vlažnu slamu, seno, drvo, lišće, krpe ili bilo šta što sporo gori i stvara gust dim.

Zaštita malčiranjem

Biljke se mogu zaštiti ukoliko se malčiraju slamom, senom, lišćem, papirom.

Foto: jensb / Pixabay

Broj pregleda članka: 5268; Uspešnost članka: 388.4

Tagovi: Zaštita od niskih temperatura

Ključne reči članka: kako, zastititi, povrce, od, mraza, biljke, zaštita, mraza, temperature, zaštiti


Ranka Vojnović

Svi tekstovi autora

Autorka Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Izdvojeni članci - Povrtarstvo

Zaštitite plastenik od pregrejavanja
02.06.2017.

Loboda - hrana, a ne korov
30.05.2017.

Pravilnom rezidbom do krupnih plodova
05.05.2017.

Kako uzgajati rukolu?
20.04.2017.