Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna mreža
  • 10.07.2024. 07:30

Kako zaštitne mreže pomažu kod visokih temperatura?

One mogu značajno da smanje temperaturu oko biljaka, za 2°C do 5°C, a u nekim slučajevima čak i do 10°C, zavisno od vrste mreže i lokalnih uslova.

Foto: Shutterstock/RussieseO
  • 194
  • 17
  • 0

Nadprosečno visoke temperature, ponegde do 38 stepeni očekuju nas idućih nedelju dana. Ovako dug period jakog sunca vrlo negativno će se odraziti na sav biljni svijet. 

Ono što možemo da uradimo je da redovno zalivamo povrće u svojoj bašti, ali i voćke i druga, posebno mlada stabla. Takođe, stavite malč oko oko njih i pokušajte da im napravite hladovinu pomoću zasene, odnosno mreža koje se najčešće koriste u voćarstvu kao zaštita od grada. 

One mogu značajno da smanje temperaturu oko biljaka, za 2°C do 5°C, a u nekim slučajevima čak i do 10°C, zavisno od vrste mreže i lokalnih uslova.

Tri vrste zaštite koju pružaju zasene

1. Smanjenje temperature

Bele i srerbrne zasene mogu da reflektuju sunčevu svetlost 70 do 80 podsto čime se smanjuje količina toplote koja dolazi do biljaka i sprečava pregrejavanje i smanjuje  toplotni stres. Ipak, smatra se da tamnije, posebno gušće mreže pružaju bolju zaštitu jer blokiraju veći deo sunčevog zračenja. Sprečavaju ožegotine, pregrevanje biljaka, ali istovremeno utiču i na protok vazduha. Treba imati na umu i to da mogu negativno uticati na fotosintezu i rast. 

2. Smanjenje isparavanja

Budući da zasene smanjuju direktno sunčevo zračenje i na samo zemljište, manje je i isparavanje vode iz njega čime se održava vlažnost.  

3. UV zračenja i opekotine

Zaštitne mreže mogu blokirati štetne UV zrake koje oštećuju biljke. Budući da su manje izložene direktnom sunčevom svetlu, manji je i rizik od opekotina, ne samo na plodovima nego i listovima i stabljikama. 

Kako postaviti mrežu?

Pre svega izmerite površinu koju želite da zaštitite i odlučite da li ćete je mrežu postaviti i sa strane, odnosno da li će ona padati bočno, a što je korisno u područjima sa intenzivnim jutarnjim ili večernjim sunčevim svetlom, kod jakih vetrova i dodatnih problema sa štetočinama. Uvek je bolje kupiti malo više mreže nego da vam na kraju fali. 

Stubove (drvene, metalne ili PVC) postavite čvrsto, na udaljenosti koja odgovara veličini mreže. Ako je reč o manjoj gredi, neka bude najmanje četiri, dobro ukopana stuba. Ako su gredice dugačke ili površina veća, postavite ih na više mesta. Pazite na visinu, važno je da mreža ne bude prenisko kako ne bi došlo do mehaničkog oštećenja biljke i kako bi ispod nje dobro cirkulisao vazduh.

Preko njih razvucite mrežu, dobro je zategnite i onda čvrsto vežite za svaki od stubova. Možete koristiti konopac, žicu, specijalne kukice. Proverite da li ima opuštenih delova i po potrebi zategnite. Ako je moguće, postavite je pod blagim uglom jer će se svetlost tada bolje reflektovati.

Redovno je proveravajte, uklonite sa nje lišće, ako su se stubovi opustili, učvrstite ih. 

Kako vi štitite svoje biljke pri ovako visokim temperaturama? Pišite nam u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Zaštitna mreža Zaštita biljaka Postavljanje mreže Snižavanje temperature Smanjenje isparavanja Zasena za baštu Toplotni stres


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bez ovog predmeta se nekada nije moglo zamisliti ni jedno domaćinstvo.