Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 08.03.2020. 14:00

Kaljenjem rasada biljke se lakše prilagođavaju uslovima na stalnom mestu

Rasad naročito brzo raste poslednjih 10 do 15 dana pre rasađivanja i često se preterano izduži. Porast se može usporiti tako što se ograniči zalivanje. Mnogo je bolje kombinacijom jačeg provetravanja i umerenim zalivanjem, kaže Snježana Vujinović iz PSSS Kruševac.

Foto: Julijana El Omari
  • 269
  • 7
  • 0

Kada se rasad dovoljno razvije, a vremenske prilike su povoljne, rasad se rasađuje na stalno mesto na otvorenom ili u zaštićenom prostoru. Pre planirane sadnje rasada na otvorenom prostoru, potrebno je da se rasad kali, prvo postepenim pa sve intenzivnijim provetravanjem, navodi diplomirani inženjer Snježana Vujinović iz Poljoprivredno stručne službe Kruševac.

Kaljenje rasada i priprema za presađivanje

Dobro okaljen i odnegovan rasad lakše će se prilagoditi, novim uslovima na stalnom mestu. Rasad naročito brzo raste poslednjih 10 do 15 dana pre rasađivanja i često se preterano izduži. Porast se može usporiti tako što se ograniči zalivanje. Mnogo je bolje kombinacijom jačeg provetravanja i umerenim zalivanjem, obezbediti umeren porast za vreme dok je rasad u leji, nego dopustiti da brzo izraste, a zatim ga naglo zaustavljati.

Ne dozvolite biljkama u rasadu da se previše izduže

Kaljenje ne obavljati kada je suviše hladno vreme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada je 12°C, a noćna ne treba da pada ispod 5°C.

Korenov sistem okaljenih biljaka brže se razvija

Ne treba ni preterivati sa kaljenjem, naglašava Vujinovićeva, jer ono može da uspori primanje biljaka posle rasađivanja i dovede do kasnijeg plodonošenja, a ponekad i smanjenog prinosa.

Kako uspešno gajiti papriku i paradajz na malim površinama

Korenov sistem dobro okaljenih biljaka posle rasađivanja lakše se obnavlja i brže razvija, zahvaljujući intenzivnijem nagomilavanju materija u njima. Kaljene biljke zadržavaju vodu u ćelijama, uslede čega su otpornije na hladnoću i prekomerno isparavanje vode. Kako bi ih ojačali, možemo u procesu kaljenja rasada primeniti biostimulatore ili đubriva bogata kalijumom.

Obilno zalivajte!

Nekoliko časova pre vađenja rasada, potrebno je obilno zalivati zemljište u leji, da bi se rasad lakše čupao i da bi se žilice korenovog sistema što manje oštetile. Voditi računa da se ne pretera, jer prevlažen supstrat prilikom sadnje otpada sa korena.

Zalivajte, ali ne preterujte

Vađenje rasad treba organizovati tako da se izvadi samo onoliko koliko može da se posadi. Izvađeni rasad treba da se štiti od vetra i sunca pokrivanjem vlažnom krpom, a korenov sistem treba da bude u vodi, naročiti ukoliko rasad duže stoji.

Pripremite zemlju pre rasađivanja

Savetodavac iz PSSS Kruševac ističe da pre samog rasađivanja biljaka na stalno mesto, zemljište treba dobro pripremiti. Najbolje je da se rasađuje po oblačnom vremenu ili u popodnevnim časovima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kaljenje rasada Presađivanje rasada Provetravanje Zalivanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.