Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena krompira
  • 20.09.2017. 20:00

Katastrofalna kampanja španskog krompira

Cene španskog krompira potonule su ispod onih u 2014. godini. Ugrožava ga i francuski krompir.

Foto: Pexels / Pixabay
  • 375
  • 18
  • 0

Kampanja krompira u španskoj pokrajini Kastilja i Leon trenutno je u punom zamahu, ali se nalazi u katastrofalnoj situaciji, jer su cene potonule ispod onih u 2014. godini, a sve zbog preklapanja žetvi i previše snabdevanja krompirom odjednom.

Markos Martin (Marcos Martín), predsednik Udruženja operatera krompira u ovoj pokrajini smatra da bi cena, s obzirom na troškove proizvodnje, trebalo da se kreće između 0,20 ili 0,22 evra po kilogramu za prvoklasni krompir, navodi freshplaza.

Cena krompira je između 28. avgusta i 3. septembra iznosila 11,27 evra na 100 kg, odnosno pala je za 9.55% u odnosu na nedelju ranije. Za poređenje, cena krompira u istoj nedelji, ali 2016. godine iznosila je 31,78 evra za 100 kg, u 2015. godini 16,63 evra za 100 kg, a u 2014. godini 12,42 evra.

Rešenje ne vide u skladištenju krompira, jer se u mnogim delovima Španije već sada prodaje krompir iz Francuske, koji je direktni konkurent, te je ove godine na tržište došao ranije nego inače.

Foto: Pexels / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]