• Izvoz krastavaca
  • 15.07.2017. 18:30

Kikindski kornišoni na nemačkim trpezama

Povrtari iz Kikinde ističu da se saradnja sa nemačkom kompanijom preko koje kornišone izvoze u tu zemlju obavlja po evropskim standardima napominjući da im je pružena dobra šansa da imaju ugovorenu proizvodnju, organizovan otkup kornišona i sigurnu nabavku neophodnog repromaterijala.

Foto: krzys/Pixabay
  • 1.411
  • 71
  • 0

Uzgajivači krastavaca kornišona iz Kikinde već četvrtu godinu za redom uspešno plasiraju svoje proizvode na nemačko tržište. Kako prenosi RTV povrtari sa severa Banata imaju vrlo dobru saradnju sa jednom nemačkom kompanijom preko koje sve što proizvedu izvoze u tu veliku evropsku državu.

Saradnja po evropskim standardima

Oni su potpisali i ugovor o otkupu veće količine kornišona, zbog kojeg su i povećali svoje parcele pod krastavcima. Prema rečima povrtara iz Kikinde saradnja se obavlja po evropskim standardima, pri čemu je njima pružena dobra šansa da imaju ugovorenu proizvodnju, organizovan otkup kornišona i sigurnu nabavku neophodnog repromaterijala.

Uvek ima prostora za napredak

Kako tvrdi Dejan Ugrešić, poljoprivrednik iz Kikinde, ne bi trebalo da bude problema kada je reč o ispunjavanju ugovornih obaveza. On dodaje da je dodatna garancija to što saradnja između kikindskih povrtara i nemačke kompanije traje već četiri godine. Ugrešić napominje da su mnoge detalje u vezi sa uzgojem naučili, dok neke još uče, ali za sada sve teče bez problema. On se nada da će i nemački partneri biti zadovoljni prinosom i kvalitetom kornišona.

Širenjem proizvodnje do manjih troškova transporta

Nikola Filipović iz Udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija" objašnjava da su na početku robu nosili u Gospođince, zbog čega su imali velike troškove transporta. Širenje proizvodnje omogućilo je povrtarima da se radna jedinica otvori u Senti koja je geografski mnogo bliža Kikindi. Filipović smatra da će dodatno povećanje površina koje bi trebalo da dogodi u budućnosti omogućiti otvaranje radne jedinice za i u Kikindi, pa će troškovi biti još manji.

Paprika i paradajz novi izvozni aduti

Na kraju treba reći i to da osim krastavaca, kikindski povrtari na otvorenom, takođe, proizvode papriku i paradajz, pa se nadaju da će s nemačkim partnerom postići dogovor i o izvozu tih povrtarskih kultura.

Foto: krzys/Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Kikinda Nemačka Izvoz Krastavci Kornišoni Paradajz Paprika Banatska lenija Nikola Filipović Dejan Ugrešić


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi