AgroKlub.rs

\

Povrtarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Povrtarstvo » Kikindski kornišoni na nemačkim trpezama

Kikindski kornišoni na nemačkim trpezama

Izvoz krastavaca

Kikindski kornišoni na nemačkim trpezama

Datum: 15.07.2017. 18:30

Kategorija:

Povrtarstvo

Povrtari iz Kikinde ističu da se saradnja sa nemačkom kompanijom preko koje kornišone izvoze u tu zemlju obavlja po evropskim standardima napominjući da im je pružena dobra šansa da imaju ugovorenu proizvodnju, organizovan otkup kornišona i sigurnu nabavku neophodnog repromaterijala.

Uzgajivači krastavaca kornišona iz Kikinde već četvrtu godinu za redom uspešno plasiraju svoje proizvode na nemačko tržište. Kako prenosi RTV povrtari sa severa Banata imaju vrlo dobru saradnju sa jednom nemačkom kompanijom preko koje sve što proizvedu izvoze u tu veliku evropsku državu.

Saradnja po evropskim standardima

Oni su potpisali i ugovor o otkupu veće količine kornišona, zbog kojeg su i povećali svoje parcele pod krastavcima. Prema rečima povrtara iz Kikinde saradnja se obavlja po evropskim standardima, pri čemu je njima pružena dobra šansa da imaju ugovorenu proizvodnju, organizovan otkup kornišona i sigurnu nabavku neophodnog repromaterijala.

Uvek ima prostora za napredak

Kako tvrdi Dejan Ugrešić, poljoprivrednik iz Kikinde, ne bi trebalo da bude problema kada je reč o ispunjavanju ugovornih obaveza. On dodaje da je dodatna garancija to što saradnja između kikindskih povrtara i nemačke kompanije traje već četiri godine. Ugrešić napominje da su mnoge detalje u vezi sa uzgojem naučili, dok neke još uče, ali za sada sve teče bez problema. On se nada da će i nemački partneri biti zadovoljni prinosom i kvalitetom kornišona.

Širenjem proizvodnje do manjih troškova transporta

Nikola Filipović iz Udruženja poljoprivrednika "Banatska lenija" objašnjava da su na početku robu nosili u Gospođince, zbog čega su imali velike troškove transporta. Širenje proizvodnje omogućilo je povrtarima da se radna jedinica otvori u Senti koja je geografski mnogo bliža Kikindi. Filipović smatra da će dodatno povećanje površina koje bi trebalo da dogodi u budućnosti omogućiti otvaranje radne jedinice za i u Kikindi, pa će troškovi biti još manji.

Paprika i paradajz novi izvozni aduti

Na kraju treba reći i to da osim krastavaca, kikindski povrtari na otvorenom, takođe, proizvode papriku i paradajz, pa se nadaju da će s nemačkim partnerom postići dogovor i o izvozu tih povrtarskih kultura.

Foto: krzys/Pixabay

Broj pregleda članka: 1408; Uspešnost članka: 112.4

Izvor: RTV

Tagovi: Izvoz, Paprika, Krastavci, Paradajz, Nemačka, Kornišoni, Kikinda, Nikola Filipović, Banatska lenija, Dejan Ugrešić

Ključne reči članka: kikindski, kornisoni, na, nemackim, trpezama, saradnja


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Izdvojeni članci - Povrtarstvo

Zaštitite plastenik od pregrejavanja
02.06.2017.

Loboda - hrana, a ne korov
30.05.2017.

Pravilnom rezidbom do krupnih plodova
05.05.2017.

Kako uzgajati rukolu?
20.04.2017.