Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje biljaka
  • 09.03.2022. 18:00

Kineska artičoka je perspektivno povrće, cenjeno u narodnoj medicini

Male krtole su visoko cenjeno povrće koje se koristi u ishrani i medicini, a idealna su hrana za dijabetičare. Odgovara joj naša klima

Foto: Depositphotos/elenarostunova
  • 196
  • 32
  • 0

Mnogo je povrtnih vrsta koje su veoma zanimljive za tržište, a koje su kod nas još uvek nepoznanica. Takav slučaj je sa kineskom artičokom, Stachys affinis koja pripada porodici Lamiaceae. Kako joj sam naziv kaže, vodi poreklo iz Kine.

Postiže visoku cenu 

Tradicionalno se koristi u kuhinjama Azije, a cenjena je u narodnoj medicini kao lek za mnoga oboljenja. To je višegodišnja biljka čije se neobične krtole koriste u gastronomiji kuvane, pržene i kisele te predstavljaju pravi delikates. Pre termičke obrade ih je potrebno dobro oprati, a skuvaju se za pet do šest minuta u posoljenoj vodi. Najčešće se koristi u supama, varivima i kao prilog glavnim jelima. Od njih se pravi brašno koje je veoma zgodno za pripremu raznih umaka. Mogu se čuvati u friž, ali u vrećicama, jer brzo gube vodu. Takođe, mogu da se osuše.

Najveći proizvođači u Evropi su Belgija i Francuska, jer se radi o veoma perspektivnoj povrćnoj vrsti koja postiže visoku cenu. Na internet oglasnicima se šest komada ove artičoke prodaje za pet dolara. Krtole nemaju skroba i idealna su hrana za dijabetičare. Deluje slično kao insulin. 

Nadzemni deo kineske artičoke (Foto: Depositphotos/Juliedeshaies)

Biljka dostiže visinu između 40 i 60 cm. Bele krtole, koje podsećaju na ogromne larve insekata, formira na korenu. Najkrupnije imaju masu do 10 gr, ali imaju veliki rod po kvadratnom metru.

Zahtevi za uzgajanje

Optimalno vreme za sadnju je kraj marta. Za jesenji termin treba ih sejati u oktobru i novembru. Bolja je prolećna sadnja zbog opasnosti od izmrzavanja tokom zime. U krajevima gde ima mnogo puževa, posebno golaća, bolje je da ih sadimo iz rasada. Krajem februara posadimo krtole u saksijice, a na otvoreno polje sadimo izrasle biljke. Tako ćemo ih zaštiti od puževa koji ih obožavaju.

Za sadnju je potrebno odabrati sunčane lokacije. Dobro reaguje na prihranu organskim đubrivima, a loše na dodavanje mineralnih. Sadi se na međuredni razmak do 40 cm i razmak u redu do 30 cm. Dubina sadnje se kreće do 10 cm na lakšem zemljištu ili malo pliće na težim. U sušnim letima potrebno je zalivati.

Berba, odnosno iskopavanje se obavlja kada nadzemni deo biljke požuti. To je obično kraj septembra ili početak oktobra. Daje dobar prinos, na 1m² preko 10 kg. Ako je uzgajamo za sopstvenu upotrebu, potrebno je iskopati iz zemlje samo koliko nam je potrebno, jer se u zemlji najbolje čuva. Na istom mestu može ostati do šest godina.


Tagovi

Kineska artičoka Stachys affinis Egzotično povrće Hrana za dijabetičare Narodna medicina Cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃