Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje povrća
  • 22.10.2022. 07:30

Kineski ljubičasti kupus: Ko ga jednom proba, zaljubiće se u ukus

Lako se uzgaja i brzo raste. Već polsle 40 dana možemo brati listove i cvetne stabljike.

Foto: Ranka Vojnović
  • 130
  • 30
  • 0

Kineski cvetajući kupus ili hon tsai tai pripada porodici kupusnjača. Poznat je pod brojnim nazivima: ljubičasti choy sum, kosaitai, ljubičasto azijsko povrće. Uglavnom je nepoznanica na našim terenima, ali ko ga jednom proba, postaje zaljubljenik u njegov ukus. 

Lako se uzgaja i brzo raste

Koriste se njegovi listovi, stabljike i cvetni pupoljci. Može da se jede svež ili termički obrađen. Odlikuje se prijatnim i blagim ukusom.

Otporan na hladnoću

Veoma je otporan na niže temperature. Lako se uzgaja i raste brzo. Može da naraste od 30 do 40 centimetara. Njegovi neprijatelji su puževi golaći i buvači koji ga rado jedu i za kratko vreme mogu uništiti usev. Ljubičasta boja stabljika se pojača što je vreme hladnije, najbolje na 14 stepeni Celzijusa, i tada će biti slađi.

Za setvu odaberite rastresito, plodno zemljište bogato organskom materijom s pH reakcijom između šest i sedam. Ne voli zabarena zemljišta.

Možete ga sejati u rano proleće ili tokom jeseni. Seme je sitno i seje se na dubinu od 0,5 centimetara. Na temperaturi od 24 stepena niče za nedelju dana. Posle nicanja, treba mu niža temperatura. Za rast mu ne odgovara više od 25 stepeni Celzijusa.

Cvetovi Azijskog ljubičastog kupusa

Od setve do berbe prođe oko 40 dana pa može da se seje u nekoliko navrata, sukcesivno.

Ne podnosi sušu

Za prolećnu setvu može da se uzgaja iz rasada i presadi na otvoreno kad temperatura dostigne 10 stepeni. Tada biljke imaju dva dobro razvijena lista. Neophodno mu je najmanje šest sati sunca za nesmetan rast i razvoj. Ne podnosi sušu.

Berba se obavlja kada počne cvetanje. Beremo krupne listove i cvetne stabljike.


Povezana biljna vrsta

Kineski kupus

Kineski kupus

Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kineski kupus, kao što mu i ime kaže, potiče iz Kine. U Evropu su ga doneli misionari u 19. veku. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom jeziku... Više [+]

Tagovi

Azijsko povrće Hon tsai tai Choy Sum Ljubičasti azijski kupus Kosaitai Kineski kupus Zdravo povrće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.