Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimske salate
  • 08.11.2023. 07:30

Koje dve salate bogate C vitaminom uzgajati i brati zimi?

Matovilac i potočarka su vrlo zdrave salate koje mogu da se seju u kasnu jesen i beru zimi jer su otporne na izmrzavanje.

Foto: Depositphoto/asimojet
  • 1.113
  • 101
  • 0

Zima je period kada nam u ishrani nedostaje sveže povrće bogato mineralima, vitaminima i drugim korisnim materijama. Zbog toga su dve salate, koje sada rastu, izuzetno cenjene. Reč je o matovilcu i potočarki koje su veoma otporne na izmrzavanje i mogu da rastu tokom hladnih dana.

Matovilac je izvor vitamina C

Matovilac Valerianella locusta se smatra za najbolju zimsku salatu. Odlično podnosi niske temperature, a može da raste i kada je intenzitet osvetljenosti veoma nizak. Ima veoma visok sadržaj vitamina C, orašast ukus, nežne listove. U južnim krajevima može da raste na otvorenom, a na kontinentu će bolje odgovarati ako ga uzgajate prekrivenog folijom ili agroplatnom, u niskim tunelima ili plastenicima.

Obično se uzgaja kao jednogodišnja kultura, a seje se u kasnu jesen i rano proleće. Sorte sa sitnijim semenom bolje podnose hladnoću, dok sa krupnijim bolje podnose toplotu i mogu da rastu sve do početka leta. Za setvu i sadnju birajte lokacije koje su osunčane ili polusenu, zemljište treba da je dobro drenirano, blago kisele do neutralne reakcije. Seje se plitko, a nicanje traje do 12 dana. Za to vreme zemlja treba da je vlažna. Temperatura zemljišta za setvu treba da je do 15, maksimalno 20 ºC, u toplijem seme prelazi u stanje mirovanja. Posađenim biljkama odgovara malčiranje.

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u novembru?

Beru se spoljni listovi, kao kod blitve ne diramo centar rozete. Puževi nanose najveću štetu i od njih ga treba čuvati.

Potočarka donosi zdravlje na tanjir

Potočarka Montia (Claytonia) perfoliata koju još zovu kubanski spanać, indijanska, bunarska ili rudarska salata, pa čak i portulak, su koristili rudari kao dopunu svoje oskudne prehrane tokom zime. Koristi se kao salata, a može da se jede i kad procveta. Na jugu može da se uzgaja na otvorenom bez problema, dok je na kontinentu najbolje u niskim tunelima.

Izuzetno doprinosi zdravlju tokom zime (Foto: Depositphoto/jaapbleijenberg)

Nije previše zahtevna. Kada je ostavite da procveta i donese seme, lako se samozasejava. Bogata je vitaminom C, i brojnim mineralima. Odlikuje se malim sadržajem nitrata po čemu se razlikuje od ostalog lisnatog povrća.

Može da se koristi u svežem stanju ili kao spanać - za variva, supe i druga jela. Jestivi su listovi, stabljike i cvetovi, a zatvoreni pupoljci mogu da budu zamena za kapare. Kada se odseče malo više od površine zemljišta i ostavite netaknut centralni deo rozete, regeneriše se. Tako možete da imate nekoliko berbi.

Ima antiinflamatorna i antibakterijsko delovanje i zbog toga je sve popularnija kao zimska salata. Odlična je i kod problema sa crevnim parazitima.


Povezana biljna vrsta

Matovilac

Matovilac

Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadske flore i koristi se kao sveža salata zimi i u rano proleće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu unosa hrane, ali deluje i umirujuće... Više [+]

Tagovi

Zimske salate Matovilac Valerianella locusta Rudarska salata Bunarska salata Vitamin C Uzgoj salate Salata zimi Potočarka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.