Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompirova zlatica
  • 28.05.2023. 07:30

Koje mere i sredstva koristiti protiv krompirove zlatice?

Zlatica krompira može u potpunosti uništiti usev. Da biste ga sačuvali, prvo preduzmite preventivne mere, a onda i određena sredstva. Evo nekoliko prirodnih.

Foto: Depositphotos/andrei310
  • 27.159
  • 1.343
  • 0

Najvažniji neprijatelj krompira je zlatica. U stanju je da u potunosti uništi usev. Napada paradajz i patlidžan, ali i papriku. Pojedinih godina čini se da je borba protiv ovog neprijatelja uzaludna.

Razloga njene superiornosti je mnogo. Skoro da nema prirodnih neprijatelja. To su samo bubamare koje jedu jaja i larve prvog stupnja te fazan koji jede odrasle.

Jedna ženka može da položi i do 2.500 jaja, obično od 200 do 1.000 i da obnovi populaciju. U zemlji može ostati dve do tri godine i preživeti "gladnu" godinu. Preleće i do 40 km u potrazi za usevom krompira. Leti brzinom od 7 km/h. Lako se premeštaju sa jednog krompirišta na drugo. U toku vegetacijskog perioda ima više generacija.

Kada su u opasnosti, odrasle jedinke padaju i prave se mrtve. Larve sadrže otrovne materije. 

Izbegavaju koprivu

Veliku ulogu imaju preventivne mere. Kako prezimljava na krompirištu, na istu parcelu ga ne treba sejati, jer će na proleće gladne zlatice da navale na mlade, tek iznikle biljke.

Najčešće napadaju one pod stresom, obolele. Zbog toga treba saditi zdrav sadni materijal i provoditi agrotehničke mere i zaštitu. Kako se skriva u zemlji odakle se penje na biljke da bi se hranile, pomaže malčiranje, posebno koprivom jer njene žarne dlačice deluju nadražujuće na štetočinu. Zlatice izbegavaju polja malčirana koprivom.

Najstariji način je sakupljanje rukom ili uz pomoć metle i kante. Rukom možemo sakupiti odrasle jedinke, larve i listove sa položenim jajima. Najbolje je to obavljati ujutro i uveče, ali i tretiranja raznim sredstvima. Obavljaju se jedan do dva puta kod jake pojave. Prirodna sredstva treba odmah upotrebiti, jer brzo gube efikasnost tokom stajanja.

Od pepela do pelina

Za posipanje zelene mase i površine zemlje efikasni su drveni pepeo, piljevina bora i breze te kukuruzno brašno. Najbolji je pepeo koji može da se koristi posipanjem po lišću i zemlji ili kao rastvor. Pripremamo ga tako što oko 200 g rastvorimo u 10 do 12 l vode. Koristi se proceđena tečnost.

Rastvor pelina pripremate od usitnjenih pet do šest grančica koje prelijete s 10 l vrele vode i ostavite preko noći. Procedite i koristite. Budite pažljivi s primenom ovog rastvora, jer usporava razvoj krompira i ne treba ga često koristiti.

Zlatica krompira na plavom patlidžanu: Oprezno sa upotrebom insekticida - šta raditi?

Efikasna su sredstva na bazi biljaka i materija koje imaju jak i oštar miris, poput: sirćeta, gorušice u prahu, vratića, nevena, zmijskog mleka Chelidonium majus, ljuski i listova oraha.

Okolo useva sadi se cveće poput nevena, borača, dragoljuba i korijander, a u samom usevu niskih pasulj ili mahune.


Tagovi

Zaštita krompira Zlatica krompira Štetočina krompira Protiv zlatice Sredstvo za zlaticu Prirodno sredstvo Skupljanje zlatice Zlatica na krumpiru


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.