Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće
  • 30.03.2022. 12:00

Koje povrtne vrste se sve više traže i zašto?

Od povrća za koje sve više vlada interesovanje među potrošačima, a samim ti i proizvođačima jeste karfiol i brokoli. Tu je i kukuruz šećerac.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 107
  • 29
  • 0

Najviše podignutih plastenika dunavskog tipa manjih i većih, ali i onih velikih sa kompletno urađenom automatizacijom, nešto je što sada odlikuje Srbiju. Sezonska proizvodnja povrća "preselila se" u ranu prolećnu i kasnu jesenju, zahvaljujući novom načinu proizvodnje, ali se proces nikada nije do kraja zaokružio.

"Veliki troškovi ulaganja usporili su proces podizanja proizvodnje u zaštićenom prostoru, jer su investicije u startu visoke. Kreću se na nivou od pet aura po metru kvadratnom do čak 200 i 300 evra za kvadrat najsavremenijeg staklenika", kaže profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Žarko Ilin.

Prednosti prirodnih uslova i potražnja

Prema popisu iz 2012. godine, površine pod zaštićenom proizvodnjom zauzimaju 5.422 ha, a oni objekti koji se ne sklanjaju i ne pomeraju zauzimaju 3.000 ha manje, što je, ocenjuju, izuzetno mala površina spram obradivog zemljišta u Srbiji i broja stanovnika.

Pod zaštićenom proizvodnjom u Srbiji je 5.422 ha (foto: V. Nikolić)

"Tu se proizvode oko 240 do 250 hiljada tona svežeg povrća godišnje, ali neravnomerno raspoređenog. Uglavnom, srednje ranog i srednje kasnog, što znači da imamo nedostatak predzimskog, zimskog i ranog prolećnog povrća. Nažalost, potreban nam je uvoz, jer kreatori agrarnih politika ne ulažu značajna sredstva u ove proizvodnje."

A od povrća za koje sve više vlada interesovanje među potrošačima, a samim ti i proizvođačima jeste karfiol i brokoli.

"Izuzetno je atraktivan i kukuruz šećerac i to pre svega zbog izvoza. S druge strane, mi se nalazimo u kukurznom pojasu i imamo idealne uslove za uzgoj ove kulture", navodi Ilin.

Detaljnije o atraktivnom povrću ovog proleća možete pogledati u videu:

 


Povezana biljna vrsta

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Kelj pupčar

Kelj pupčar

Sinonim: - | Engleski naziv: Brussels sprout | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC.

Kelj pupčar ima stabljiku visoku 60-80 cm sa spiralno raspoređenim listovima na dugim peteljkama, koji rastu uzduž stabljike. U pazusima listova razvijaju se male glavice... Više [+]

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mlečnoj zrelosti može se jesti u svežem stanju, a najviše se koristi kuvan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Povrće Karfiol Kelj pupčar Brokoli Kukuruz šećerac Žarko Ilin


Autor

Vladimir Nikolić

Više [+]

Novinar emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nekada se džem od šipka pripremao na komplikovan način, da bi se došlo do nekoliko teglica trebalo je brati, kuvati, pasirati, cediti, ponovo kuvati. Danas je to jednostavnije, na pijacama se mogu kupiti baloni gotove smese ceđenog šipka, d... Više [+]