Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva
  • 03.07.2021. 14:00

Koji su potrebni uslovi za razvoj tikvi?

Visoka temperatura i suša, ometaju oplodnju. Nasuprot tome u uslovima obilne vlage u zemljištu povećava se krupnoća plodova i prinos, ali se smanjuje sadržaj šećera u njima, ističe stručnjak za povrtarstvo PSSS Niš Tanja Petrović.

Foto: Depositphotos/Smileus
  • 283
  • 99
  • 0

Tikve pripadaju grupi vrežastog povrća i ima ih više vrsta, koje se međusobno razlikuju kako po morfološkim osobinama tako i po nameni. Tikve su jednogodišnje zeljaste biljke iz porodice Cucurbitaceae, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Niš Tanja Petrović. Kod nas se gaje tri vrste:

  • Cucurbita pepo - obična tikva, dulek;
  • Cucurbita maxima - bundeva, pečenka, ludaja i
  • Cucurbita moschata - muskatna tikva, šećerka.

Na otvorenom polju najčešće se gaji forma obične tikve namenjene za ljudsku ishranu. U ishrani ljudi upotrebljava se sveža, kuvana ili pečena. One imaju relativno sitne plodove (tri do četiri kilograma), okruglog ili izduženog oblika, nežne konzistencije i prijatnog ukusa. Postoje tipovi sa tvrdom i mekom korom.

Jako kolebanje temperature loše utiče

Žbunaste je forme obična tikva kod koje se koriste mladi plodovi sa cvetom ili obične povrtarske tikvice sa izduženim cilindričnim plodovima. Mogu da se gaje u zaštićenom prostoru, za ranu proizvodnju zbog kratke vegetacije. Mogu da se gaje i kao drugi usev posle salate. Toploljubive su biljke kojima je za klijanje i nicanje potrebna temperatura iznad 12°C. Optimalna temperatura za rast i razviće je u granicama između 25-30°C. Pad temperature ispod pet stepeni kao i jako kolebanje temperature utiču vrlo negativno na njihov razvoj i plodonošenje.

Slabi mrazevi i slane u proleće mogu potpuno da unište mlade biljke. Imaju velike potrebe za vlagom, jer razvijaju veliku lisnu transpiracionu površinu, ali ne podnose ni suviše vlažnu sredinu.Visoka temperatura i suša, ometaju oplodnju, ističe Petrovićeva.

Obilnom vlagom povećava se krupnoća plodova

U takvim uslovima nedovoljne vlage u zemljištu prinosi su niži, a plodovi sitniji ali su boljeg kvaliteta i sa više suve materije. Nasuprot tome u uslovima obilne vlage u zemljištu povećava se krupnoća plodova i prinos, ali se smanjuje sadržaj šećera u njima. Potrebe za toplotom i vlagom zavise od faze razvoja bljke. Za klijanje i nicanje najpogodnija je visoka temperatura (25-28°C) i obilna vlaga.

Posle ove faze potrebna je umerena vlažnost zemljišta i temperatura između 20-25°C podstiču izgradnju korenovog sistema i razvoj nadzemnih organa biljke. Kasnije, u vreme cvetanja i intezivnog rasta plodova, biljke imaju veće potrebe za toplotom, navodi niški stručnjak.

Kako pravilno orezati tikve?

Podsetimo, ova povrtarska vrsta formira glavnu vrežu iz koje se bočno razvijaju dodatne vreže. Biljke koje se ne orezuju formiraće više manjih plodova, a neki od njih neće uspeti da sazru do kraja vegetacije. Kako bi dobili krupne, zrele plodove potrebno je obaviti rezidbu vreža. Broj plodova po biljci ne treba da prelazi šest.


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivisane vrste u toplim područjima sveta, a dozrevaju u kasnu jesen. Koren je vrlo razgranat i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj tikvi Bundeva Potrebe za toplotom Potrebe za zalivanjem Tanja Petrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao