Uzgajamo ih zbog sočnih plodova, ali nekad se u usevu jave problemi koji dovode do izostanka plodonošenja. Šta da uradimo?
Proizvodnja krastavca može da izgleda jednostavno, ali ona ima svoje izazove. Kao i svaka druga vrsta zahteva ulaganja, mnogo rada, znanja, strpljenja. Međutim, možemo da se susretnemo s pojavom da biljke cvetaju, ali ne plodonose ili da plodovi žute i opadaju.
Ovo je češća pojava u plasteničkoj proizvodnji. Deluje na smanjenje prinosa i profitabilnost proizvodnje. Razvoju ove pojave pogoduje nekoliko faktora koje je pažljivim planiranjem i radom potrebno izbeći.
Kod izbora lokacije za uzgoj potrebno je birati osvetljena mesta, jer nedostatak svetlosti može da bude razlog opadanja cvetova. Krastavac ima visok zahtev prema svetlosti, a to može da bude problem u plastenicima i kod preguste sadnje. U zavisnosti od sorte ili hibrida na 1m² dovoljno je od jedne do tri biljke.
Sprovesti rezidbu, jer suvišna zelena masa zaklanja cvetove što dovodi do njihovog opadanja. Osim toga, rezidba uspostavlja pozitivan odnos između nadzemne zelene mase, korena i rodnosti.
Krastavci su toploljubiva kultura koja za svoj rast i razvoj traže zagrejanu zemlju i vazduh. Suviše visoka temperatura može uzrokovati sterilnost cveta i opadanje.
Ovo povrće je veliki potrošač i hraniva, a zahtevi rastu kada dođe do plodonošenja. Redovno ih zalivajte, ako želite da biljka zadrži cvetove. Voda ne sme da bude hladna. Od hraniva je dobro dodavati ona koja sadrže više kalijuma, fosfora i odgovarajućih mikroelemenata.
Mogu da se jave problemi sa oprašivanjem i oplodnjom. Neke sorte slabije stvaraju ženske cvetove i potrebno ih je podstaći upotrebom fermentisanog stajnjaka razblaženog vodom. Nemojte da preterujete, jer i višak hraniva može da dovede do opadanja cvetova i plodova.
Drugi slučaj je kod partenokarpnih sorti. To su one koje stvaraju više ženskih cvetova. Zbog toga je potrebno pored ovakvih uzgajati i sortu oprašivača, koja stvara i dovoljan broj muških cvetova. U plastenicima može da se javi ovaj problem jer nema insekata oprašivača.
Takođe, redovno berite zrele plodove.
Tagovi
Autorka