Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kres salata
  • 14.09.2018. 18:30

Kres salata: Lisnato povrće koje možete jesti 15 dana nakon setve

Kres salata se uglavnom koristi sveža, kao salata samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i materije s antibiotskim delovanjem.

Foto: Agroklub/Amenohi
  • 3.831
  • 61
  • 0

Mikro povrće sve više dobija na popularnosti, jer ga je lako uzgojiti kod kuće, na prozorskoj dasci ili kuhinjskom elementu. No, ne može se baš svako povrće uzgojiti na ovaj način. Radi se o mladim izdancima povrća, većim od klica i manjim od rasada. 

Mikropovrće - lako za proizvodnju

Za uzgoj mikropovrća najpogodnije je lisnato povrće. Jedno od njih je i kres salata (lat. Lepidium sativum) koju zovu i grbica, kreša, grbač ili baštenski borovnjak. Ova jednogodišnja, samonikla biljka inače raste uz reke i puteve. 

Kao povrće se koristi dok je još mlada, oko 30 dana nakon setve ili celi nadzemni deo biljke u fazi kotiledona, 15 dana nakon setve. 

Ima i antibiotsko delovanje 

Radi se o vrlo sitnoj biljci, koja je ujedno bogat izvor minerala i vitamina, pa tako u 100 grama ima 550 mg kalijuma, 250 mg kalcijuma, 38 mg fosfora, 40 mg magnezijuma i 2,9 mg gvožđa). Tu su i vitamini, karotena 2,19, vitamina B1 0,15, B2 0,19, niacina 1,75 i C vitamina 60 mg na 100 grama. 

Kres salata se uglavnom koristi sveža, kao salata samostalno ili u kombinaciji sa drugim povrćem, mesom, sirevima. Ima pikantan ukus, otvara apetit, a sadrži i materije s antibiotskim delovanjem.

Razvija rozetu lišća prečnika 15 - 20 cm. Na vrhu cvetne stabljike u uslovima viših temperatura i dugog dana razvije se grozdasti cvet sa belim ili svetlo-rozim cvetovima. Plod je mala komuška, sa sitnim crveno-braon semenkama. U jednom gramu može biti od 400 do 750 semenki.

Odlično se slaže sa sirom (Foto: Pixabay/congerdesign)

Kres salatu možete sejati tokom cele godine, a dobro uspeva i u polusenci. Klija već pri temperaturi od 5°C-6°C, a raste pri temperaturi od 15°C-25°C, gotovo na svakom zemljištu. Na dobrom, kvalitetnom zemljištu uspeva i bez đubrenja

Ukoliko je želite kontinuirano brati, sejte je svakih deset dana, vrlo plitko, širom ili u redove na osam do 15 cm razmaka. Kada zahladi na otvorenom, lako ćete je uzgojiti i unutra. Potrebno joj je tek malo kvalitetne, organske zemlje. Ako ćete koristiti klice, dovoljno je posejati je na sterilni inertni supstrat dobrog kapaciteta za vodu. Redovito održavajte ravnomernu vlagu supstrata. Seme ne morate pokrivati. 

Dakle, salatu možete brati čak nakon 15 dana od setve, do njenog 30. dana. Lišće odrežite u dužini od šest do 10 cm, u nivou zemljišta, te jedite sveže. 

Brzorastuće povrće - posejte u septembru, jedite već u oktobru

U slučaju da ćete jesti još mlađu kres salatu, ona će za osam do 15 dana od sejanja biti u fazi otvorenih kotiledona, visine oko 5 cm, te je možete takođe jesti uz dodatak drugom povrću ili samu, možete je dodati na sendvič, u gustu čorbu, sa testeninom i slično. 


Povezana biljna vrsta

Kres salata

Kres salata

Engleski naziv: Cress | Latinski naziv: Lepidium sativum L. convar. sativum

Kres salata je jednogodišnja, samonikla biljka koja raste uz reke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon setve,... Više [+]

Tagovi

Kres salata Mikro povrće Lisnato povrće Antibiotsko delovanje Zeleno povrće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.